Székely ruhát, sej – haj...

A székelykeresztúri Mesevár Egyesület sajtóközleménye

(0 Szavazat)68 megjelenítés

„Közhírré tétetik a Mesevár népének: szüreti bálra készülnek a nagycsoportos gyermekek!” – hirdették dobszóval a gyermekek a székelykeresztúri Mesevár Napközi Otthonban. Évek óta kedvelt hagyományőrző rendezvény a napköziben a szüreti bál, amely idén öt napot átölelő programsorozat záróeseménye volt. A Mesevár Egyesület sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsánál, amelynek köszönhetően 12 rend székely ruhával gazdagodott a napközi kelléktára. A hagyományos keresztúri viseletek a csíkszeredai Dajka Juliánna és családja kezei közül kerültek ki, melyeket október 13-án öltöttek magukra először a gyerekek a napköziben megszervezett szüreti bálon. 

A bált megelőző napokban egyik szülő szüretelni hívta meg csoportunkat a szőlőskertjükbe, ahová örömmel mentünk a gyermekekkel és a szülőkkel. A gazda-apuka tanácsait követve a gyermekek hamar munkához láttak: kis kosárkájuk megtelt szőlővel, amelyet le is őrölhettek. Jó hangulatban, szüreti dalokat énekelve folyt a munka, amelynek befejeztével a gyermekek mustot ittak és finomságokat ettek. A teremben folytatódott a készülődés: különféle technikával szőlőfürtöket barkácsoltak, elkészítették a bál plakátját, a lányok kidíszítették a pártájukat. A táncpróbák jó hangulatban teltek, az apróságok lelkesen, türelmesen gyakorolták a csősztáncot a nagy napra.

A bál napján nagy volt az izgalom. Az idő is kedvezett, a ragyogó nap kíváncsian szemlélte a szőlőskertté varázsolt napközi udvart, amely megtelt vendégekkel és a nótaszóra bevonuló kis csőszökkel. Miután a két nagycsoport, a Hamupipőke és Babszem Jankó csoport bemutatta a csősztáncát a nagyközönségnek, a Fölszállott a páva döntősei, a Cickom Énekegyüttes népdalcsokra következett. A műsor után a gyermekek kosárkájukból kínálgatták a közönségnek a finom szőlőt. A talpalávalót a Lelkes Zenekar húzta, hogy minden jelenlevő bekapcsolódhasson a táncba. Közben megérkeztek a feldíszített lovas szekerek, és a kis csőszök a zenészekkel együtt szekérre ültek. Újabb izgalmak következtek, hiszen nem minden nap adatik meg a lehetőség a szekerezésre. Nagy élmény volt a gyermekeknek szekéren, nótaszóval körbejárni a közeli utcákat. Az odaadó szülői közösségnek köszönhetően minden megállónál terített asztal várta a gyermekeket: kürtőskalács, almás tészta, darázsfészek, citromos tea vagy must. Köszönetképpen boldogan mutatták be a csősztáncukat a fáradhatatlan gyermekek a csodálkozó embereknek.

Kolumbán Dávid, Székelykeresztúr térségéért felelős tanácsos, Hargita Megye Tanácsa nevében megköszönte, hogy vannak ilyen lelkes és pontos pályázók, mint a Mesevár Egyesület. Megtiszteltetésnek veszi, hogy a kulturális pályázat révén Hargita Megye Tanácsa támogathatja a székely ruha készlet kialakítását. A szüreti bált követő beszélgetés során elmondta azt is, nagyon örvend annak, hogy a térségre jellemző viseletek készültek el. Ezek a példák igazolják azt, hogy a hagyományokban élni kell, ezt kell gyakorolni a mindennapokban népzene, gyerekjátékok, népdalok, néphagyományok átadásával. Végezetül hozzátette, hogy ő is ebben a napköziben járt három évig, és boldog, hogy a gyerekei is ide járhatnak.

Minden segítség, mely a rendezvény színvonalát emelte ezekben a napokban erőt adott a gyerekeknek. A közreműködők sora hosszú, köszönet mindenkinek, aki mindehhez hozzájárult. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774