Székely kapuk kiállítása a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)62 megjelenítés

Február 15-ig megtekinthető a csíkszeredai megyeháza földszinti kiállítóterében annak a fotó- és rajzpályázatnak az anyaga, amelyet a Hargita Megyéért Egyesület hirdetett a tavalyi év végén. Az Aki tiszta vizet hordoz, az itten bátran bejöhet elnevezésű pályázatra székely kapukat, illetve székely motívumokat ábrázoló munkákat vártak. A pályázat az egyesületnek azt a tevékenységét is népszerűsíti, amelynek keretében Hargita Megye Tanácsával közösen a székely kapuk mentésén, felújításán dolgozik. 

A pályázatra 192 rajz és 198 fotó érkezett, gyerekektől és felnőttektől egyaránt. Ezekből a kiállítást a múlt héten nyitották meg, illetve díjazták a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt munkákat, valamint a közönség kedvenceit.

Az eseményen Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elődeink értékteremtő munkájáról beszélt, amikor felhasználták a természetben fellelhető elemeket, mint például a kő, a fa. Ennek nyomán maradtak fenn a székely kapuk is, amelyek motívumaikban hordozzák elődeink sorsát, elmondják, hogy kik vagyunk, illetve hogy milyen irányba kell haladjunk, fogalmazta meg az alelnök. Értékteremtésnek nevezte a kiállított munkákat is, hiszen ezek a székely kapukat, motívumokat egy bizonyos pillanatban örökítették meg. Az mondta az alkotóknak, ezután is járjanak nyitott szemmel.

A rajzok elbírálásáról Fülöp József képzőművész beszélt, a fotók kiválogatásáról pedig Iochom Zsolt fotós. Mint elmondták, az utóbbi idők egyik legsikeresebb pályázata volt, rengeteg kiemelkedő alkotás érkezett, amelyeket több alkalommal szelektáltak.

A rajzpályázat nyertese a VII. osztályos székelyudvarhelyi Jakab Angyalka Jázmin, különdíjasok a 15 éves Orosz Dorottya Gyergyószentmiklósról, az 5 éves Dobrean Bianca Maria, szintén Gyergyószentmiklósról, és Máthé Balázs, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum IX. osztályos diákja. A közönségdíjat Miklós Dorka kapta, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola diákja.

A fotópályázat nyertese Babota László Dóra, különdíjasok Vitos Hajnal, Molnár Szabolcs Alsósófalváról, és Karda Hunor, a csíkszentdomokosi Márton Áron iskola V. osztályos diákja. A közönség kedvence a csíkszeredai Ercse Edit fotója volt.

A díjakat Bíró Barna Botond adta át. A rendezvényen levetítették az egyesület megbízásából készült Székely kapuk nyomában című kisfilmet.

Csíkszereda, 2017. január 26.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774