Székely ház: az itthon maradás záloga

Az Ifjúság Évében ráerősítenek a programra

(0 Szavazat)220 megjelenítés

Fülöp Ottilia, Hargita Megye Tanácsának főépítésze és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett azon a megbeszélésen, amelyet április 17-én, kedden tartottak a megyeházán, azokkal a tervezőkkel, akik a Modern székely ház program mintaházait tervezték.

– A 2008-ban elindított Modern székely ház program a hagyományos táj- és településkép védelem megőrzésének fontosságára és a kulturális örökségvédelemre hívja fel a figyelmet. A hagyományos építészeti stílus modern korhoz való igazítása kiemelten fontos a kisebb települések, különösképpen a falvak esetében, ugyanis Európa-szerte a hagyományos falukép eltűnésének folyamata egyre gyorsabb, így ez olyan különleges kulturális jegyek fennmaradását veszélyezteti, amelyek egy adott népet jellemeznek. Ennek érdekében széles körű tudatosításra van szükség! – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki példaként a Székelyföldi Akadémia szerepét emelte ki.

A székelyföldi települések arculatát az öreg házak eltűnése mellett még erőteljesebben meghatározzák az újépítésű, oda nem illő lakóházak. Megjelennek a mediterrán lakóparkok, az arctalan készházak és a táj megváltozik, olyan arcot vesz fel, ami tőle idegen. Ennek a problémának az orvoslására írt ki pályázatot a Kós Károly Egyesülés 2008-ban, az ötletet felkarolta Hargita Megye Tanácsa is és már 2008-ban majd 2009-ben is támogatta az építészek munkáját. A Székely ház pályázat lényege, olyan építészeti megoldások keresése, melyek magukban hordozzák a székely ház esszenciáját, anyaghasználatát, de a mai kor térigényeinek is megfelelnek.

2011-ben elkészült 9 mintaterv megvalósíthatósági tanulmány szintjén, Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékére. 2013-ban elkészült az egyik Csík területre tervezett mintaház kivitelezési fázisú projektje. Ennek felhasználását illetően szükséges a tervező építésszel való kollaborálás, hiszen ezek a tervek egy elméleti helyszínre vannak kitalálva. A mai megbeszélésen a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az Ifjúság Évében rá kell erősíteni a programra, hisz ez segítség lehet a fiataloknak a jövőtervezésben, az itthon maradásban vagy a hazatérésben.

Csíkszereda, 2018. április 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774