Szakszerű erdőgazdálkodásra van szükség

Elfogadta a Régiók Bizottsága Borboly Csaba módosító javaslatait

(0 Szavazat)23 megjelenítés

Tovább kell erősíteni az erdőkkel kapcsolatos politikákat és intézkedéseket annak érdekében, hogy az továbbra is a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja - mondta április 11-én a Régiók Bizottságának plenáris ülésén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az Európai Bizottság erdőgazdazdálkodási stratégia végrehajtásáról szóló jelentéséből egyértelműen kitűnik, hogy a tagállamoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk az erdőgazdálkodási emberi erőforrások fejlesztésére, amely mind ökológiai, mind pedig gazdasági szempontból az erdőgazdálkodási gyakorlatok fejlesztésének egyik kulcsfontosságú tényezője.

E tekintetben a 2020 utáni erdőgazdálkodási stratégia egyértelműen kell tükrözze az erdők többfunkciós szerepét, és világosan megfogalmazza a felelősségteljes erdőgazdálkodás és erdőhasználat irányelveit. Ez különösen igaz az új tagállamokra vonatkozóan, ahol ez korlátozó tényező lehet ezen gyakorlatok fejlesztésében.

A közösségek természeti tőkével és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos oktatása az uniós erdőgazdálkodási stratégia fontos részét kell képezze. Ennek kapcsán fontos, hogy az erdészeti ágazat az eddigi finanszirozási alapok mellett az ERASMUS+ forrásait is fel tudja használni a folyamatos tudástranszfer biztosítása céljából. Ugyanakkor több finanszírozási eszközre van szükség az erdők és ökoszisztéma-szolgáltatásaik állapotának széles körű felmérésére irányuló kutatásokra, különösen az új tagállamokban, illetve a kevésbé fejlett régiókban. Ezen felmérések, kutatások részét kell képezze az európai erdei úthálózatok feltérképezése is, különösen azokban az országokban, ahol ez még nem részleteiben vagy egyáltalán nem történt meg - mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

A veszély- és kockázatértékelés nagyon fontos első lépést jelent a katasztrófakockázat-kezelésben. Ennek céljából szükség van a potenciális kockázatokat mutató veszélytérképek elkészítésére, amelyet regionális szinten kell kidolgozni, és amely révén könnyebben megelőzhetőek az erdőtüzek, széldöntések okozta károk.

Erdőgazdálkodás tekintetében Hargita megyében az elmúlt 17 évben 17%-al nőtt az erdős területek aránya, tehát nem igaz az az állítás, miszerint az erdős területek csökkenése miatt növekedett a medveprobléma.

Borboly Csaba Régiók Bizottságából készült élő bejelentkezését az alábbi linken láthatják:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/449628108911696/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában végzett tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Borboly Csaba A konfliktust okozó fajokkal való együttélés elősegítése az uniós természetvédelmi irányelvek keretén belül c. jelentése: https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/

Régiók Európai Bizottsága Flickr: https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157677652640277

Csíkszereda, 2019. április 11.


[ Nemzetközi hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774