Újításra van szükség a piacképes tudás átadása érdekében

Újításra van szükség a piacképes tudás átadása érdekében

(0 Szavazat)138 megjelenítés

Levelet fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök Dacian Cioloș miniszterelnöknek, amelyben arról tájékoztatja, hogy Hargita Megye Tanácsa az utóbbi években milyen tevékenységeket végzett a szakoktatás fejlődése érdekében Hargita megyében. A levelet annak kapcsán fogalmazta meg, hogy a román kormány nyilvánosságra hozta a szakoktatással kapcsolatos terveit a 2016–2020-as periódusra vonatkozóan. A megyeelnök levelében leírja, hogy Hargita Megye Tanácsánál különös figyelmet fordítanak azokra a reformokra, amelyek az oktatást javítják, és úgy gondolják, ki kell dolgozni egy olyan oktatási módszert, amely figyelembe veszi  a diákok képességeit és a piac igényeit egyaránt.

Az utóbbi években fontos lépéseket tett a megyei tanács a szakoktatás intézményesítése és a felnőttek képzése érdekében, e célt szolgálták a közreműködésével szervezett tantárgyversenyek, szakmai gyakorlatok is. Továbbá Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportja felmérte a Hargita megyei nyolcadikos diákok és szüleik körében a pályaorientációs tevékenységek sikerességét (a felmérés eredménye elérhető a következő linken: http://elemzo.hargitamegye.ro/palyaorientacio-hargita-megyeben-kutatasbeszamolo/). A dokumentumból kiderül, kevés pályaorientációs tevékenységet folytatnak az iskolákban, és ezek sem elég hatásosak, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem is beszélhetünk pályaorientációról, ami alapján a fiatalok oktatási intézményt és karriert választanak. A fiatalok pályaorientációs tájékoztatásának javításában fontos szerepe van a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központnak is. A megyeelnök szerint javasolt jobban figyelni a diákok pályaválasztással kapcsolatos döntéseire azáltal, hogy már a gimnáziumi oktatás során megismertetik velük az egyes szakmákat, és változtatnak a szakmunkával kapcsolatos mentalitáson, valamint olyan programokat szerveznek, amelyek a későbbiekben segítik a fiatalokat elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A levélben arról is említést tesz a megyei tanács elnöke, hogy készítettek egy tanulmányt a szakoktatás helyzetéről Hargita megyében. Kifejti: a szakoktatás fejlesztése érdekében hatékony együttműködésre van szükség az oktatási intézmények, az önkormányzatok vezetői és a vállalkozók között. Ez ügyben már történtek is lépések. A megyei tanács először kerekasztal-beszélgetéseket szervezett, amelyre meghívta a főtanfelügyelőt, iskolaigazgatókat és vállalkozókat, hogy megvitassák a szakoktatás témát. Ezek következtében kialakult az a vélemény, hogy ahhoz, hogy a vállalkozók igényeihez mérten képezzenek diákokat, szükség van az oktatás megreformálására. Jelenleg a megoldást a duális képzés jelentené, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a fiataloknak az iskolákból a munkaerőpiacra való kerülése. A vállalkozókkal is történtek egyeztetések, kiderült, szívesen  részt vesznek a fiatalok képzésében szakmai gyakorlatok, ösztöndíjak felajánlásával. Szükség van a szakoktatási intézmények eszköztárának bővítésére is. Meglátásuk szerint vonzóbbá kellene tenni a szakoktatást a fiatalok körében, konkrét jövőképet mutatni nekik, hogy láthassák, mi fog történni a képzés elvégzése után, ugyanakkor fontos lenne a népi mesterségek újraértékelése is.

Hargita Megye Tanácsa előtérbe helyezi azon projekteket, amelyek a szakoktatás javítását szolgálják. Támogatja a fiatalok szakmai gyakorlatokon való részvételét akár más térségekben is, valamint a pályaorientációs tevékenységeket. Együttműködési egyezményt írt alá az iskolák, az önkormányzatok vezetőivel és a vállalkozókkal, mert ha fejlődik a szakoktatás, és egyre több fiatal talál sikeresen munkát, akkor fejlődik a megye is. Az egyeztetések során az a javaslat született, hogy azon diákokat, akik a szakmai gyakorlatukon megfelelnek a követelményeknek, esetleg ösztöndíjat is kapnak, kötelezzék arra, hogy az iskola elvégzése után annál a vállalatnál dolgozzanak, amelynél elvégezték a gyakorlatot, tájékoztatta a levélben Dacin Cioloș miniszterelnököt Borboly Csaba. Célunk megoldást találni arra a problémára, hogy a munkáltatók nehezen találnak megfelelő munkaerőt, és arra ösztönözzük a fiatalokat, hogy tanuljanak szakmát, ehhez pedig a szakoktatás megreformálására van szükség – fogalmazta Borboly Csaba a miniszterelnöknek címzett levelében.

A levél elolvasható itt:
http://hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/06_13_Ciolos_MiniszterelnokUr_Szakoktatas.pdf

 

Csíkszereda, 2016. június 14.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774