Szakiskolások készítenek megoldási javaslatokat a csíkszeredai megyeháza felújításához

A vállalkozóvá váláshoz kínál lehetőséget a fiataloknak Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)147 megjelenítés

Építész, formatervező és műszaki rajz szakos diákok készítenek megoldási javaslatokat a csíkszeredai megyeháza bejáratainak és belső tereinek felújítására. Hargita Megye Tanácsának célja ügyfélbarát önkormányzat kialakítása, illetve az oszlopcsarnok funkcionálissá tétele. A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XI. és XII. osztályos tanulói Márton Ildikó tanárnő vezetésével pénteken, január 27-én meglátogatták a megyeháza épületét, Skype-on keresztül a felújításról beszélgettek Borboly Csaba megyeelnökkel is, aki aznap Marosvásárhelyen egyeztetett megyeközi ügyekben a január 26-i székelyvéckei találkozó után.

A diákokat Birta Antal, a megyei tanács vagyongazdálkodási vezérigazgatóságának vezetője és Csató Csaba, a megyeháza karbantartásáért felelős osztályvezető fogadta.

Birta Antal ismertette a tanulókkal az épület tervezésének és építésének történetét, illetve a jelenlegi beosztását. Az igazgató elmondta: szeretnének pályázni az épület energetikai felújítására a Regionális Operatív Program 2014-2020-as kiírásain. Kérik a diákok segítségét az épület teraszának a javításában addig is, amíg a pályázati pénzből sikerül felújítani az épületet, valamint ötletek megfogalmazásában a tervezés kibővítésére az épület külső és belső felújítására. Mindezek célja ügyfélbarát önkormányzat létrehozása.

Márton Ildikó megköszönte Borboly Csabának a felajánlást, amellyel a diákok lehetőséget kaptak a szakmai gyakorlatra, amikor olyan témával foglalkoznak, amely meg is valósul. A pedagógus úgy fogalmazott: a tanulóknak emberközelivé válik ezáltal a szakmájuk.

A diákok miután megtekintették a megyeháza oszlopterét, a földszinti gyűléstermeket, a márványtermet, az amfiteátrumot és a tetőteret, az elnöki irodába mentek, ahol Skype-on keresztül beszélgettek Borboly Csabával. A megyeelnök azt mondta, engedjék el a fantáziájukat, használhatnak különböző fényeket, színezéseket, hogy barátságos tereket alakítsanak ki. Szeretnék felújítani a megrongálódott lépcsőzetet, az épület bejáratánál kávéautomatával felszerelt beszélgetősarkot alakítanának ki a várakozóknak, illetve az elnöki iroda előtt is úgy rendeznék be a várakozó felületet, hogy ott hasznosan is el lehessen tölteni az időt, illetve a titkárságon kívül itt is lehessen egy-egy beszélgetést megtartani. Ennek a három elképzelésnek a kivitelezésére várják a megoldási javaslatokat, mondta Borboly Csaba, majd javaslatot a kivitelezésre is az elfogadott ötletekre vonatkozóan. Emellett egy ötletversenyt is hirdetnek a diákoknak az egyéb felületek kialakítására, mint például a galéria, a padlástér egyéb felhasználására, vagy gyerekeknek szóló sarok kialakítására.

Az ötlet, hogy az építész, formatervező és műszaki rajz szakos diákok segítsenek ötletekkel a felújítás tervezésébe a tavalyi év végén merült fel, amikor Borboly Csaba ellátogatott egyik osztályfőnöki órájukra (https://www.adehar.ro/v%c3%a1llalkoz%c3%a1sra-buzd%c3%adtott%c3%a1k-v%c3%a9gz%c5%91s-szakk%c3%b6z%c3%a9piskol%c3%a1sokat) Az osztályfőnöki órán készült kisfilm megtekinthető az alábbi linken:  https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1120751084638940/?type=2&theater&notif_t=notify_me_page&notif_id=1479416503766625

A felkérésnek köszönhetően a diákok gyakorolni tudják a szakmájukat, illetve a gyakorlat során végigmennek az alapoktól azokon a lépéseken, amelyek szükségesek egy vállalkozáshoz, és a legfontosabb, hogy megtapasztalják a munka örömét itthon, hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök bízik a kezdeményezés sikerében, illetve, hogy ezek a diákok az iskola befejezése után itthon fognak vállalkozni, vagy a közszférában elhelyezkedni. 

Borboly Csaba a kezdeményezés kapcsán hangsúlyozta: várják a megye többi szakiskolájának is a jelentkezését, hiszen a megyei tanács és alintézményei számos szakterületen tevékenykednek, és valamennyi szakterületen lehetőség van együttműködésre.

A megyeelnökkel való beszélgetés után a diákok dolgozni kezdtek a megyeházán, méréseket végeztek és elkezdték a megoldási javaslatok rajzolását.

A Hargita Stúdió összeállítása a diákok látogatásáról megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=bwcxUBIWTXM&feature=youtu.be

 

Csíkszereda, 2017. január 27. 


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774