Szabadtéri vándorkiállítás nyílt a lovagkirály tiszteletére Csíkszeredában

Szent László kiemelkedő tiszteletnek örvend a székelység körében

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága Szent László-évet hirdetett 2017-re, ennek részeként június 2-án Csíkszeredában is megnyitották a lovagkirály életét és korát bemutató vándorkiállítást a Szent Kereszt főplébánia udvarán. A szabadtéri kiállítás Darvas-Kozma József esperes szerepvállalásának köszönhetően a pünkösdi ünnepek alatt is látogatható. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy Szent László mindig is kiemelkedő tiszteletnek örvendett a székelyek körében és a nemzetpolitikai államtitkárság jól döntött, hogy ezt az évet neki szenteli.

– Jó alkalom, hogy felidézzük és segítségül hívjuk szellemiségét. Egy olyan korban élünk, amelyben egyesek hajlamosak egymással szembe állítani a felebaráti szeretetet. Szent László példája azt mutatja, hogy megvédeni magunkat nem vétek és a harcot meglehet vívni anélkül, hogy szívünkben helyet adnánk a gyűlöletnek. Szent László a legkeményebb csatában is nemes lelkű tudott lenni – mondta beszédében Borboly Csaba (http://www.borbolycsaba.ro/beszedek/beszedem-a-szent-laszlo-kiallitas-megnyitojan/).

Ráduly Róbert-Kálmán, Csíkszereda polgármestere szerint azért is van szükségünk Szent Lászlóhoz hasonló példaképekre, mert ezen szentek, csupán nevük hallatán a gyarló emberekből is hősöket tudott kovácsolni évszázadokon keresztül. A mai napig Szent László is olyan erős hagyatékot teremtett meg amelynek hiányában ma nem létezhetnénk ebben a formában. Éppen ezért a polgármester értékelésében vándorkiállítás a mai napon a legjobb helyre került. Csíkország a katolicizmus ma is egyik fontos bástyája, tette még hozzá Ráduly Róbert-Kálmán.

Gaal Gergely, a Szent László-év tanácsadó testület elnöke elmondta, hogy az emlékév fő célja minél szélesebb körben megismertetni a lovagkirály életét és felhívni a figyelmet a magyar történelem legdicsőbb időszakára, az Árpád korra. Gaal Gergely ugyanakkor ismertette, hogy szerdán Rómában I. Ferenc pápa az általános pápai kihallgatáson megáldotta a Szent László-lángot, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat és a Szent László-év tanácsadó testülete juttatott el a szentatyához.

Semjén Zsolt, Magyarország Kormányának miniszterelnök-helyettese és az emlékév fővédnöke Prohászka Ottokár püspök meglátását idézve Szent László az akiben a keresztény szentség és a nemzeti szellem egységre jutott.

– A legendák, mondák sokkal többet mondanak el, mint egy száraz történelmi tény, hiszen a legendák elmondják azt, hogy egy történelmi ténynek milyen hatása volt a közösség, a nemzet életére. Szent László öröksége, legendák révén is megtartó erőt hordoznak a legnehezebb időkben is. Szent Lászlótól kezdődően ered az a magyar önértelmezés, amely szerint mi vagyunk a keresztény Európa védőpajzsa, ma is – tette hozzá Semjén Zsolt.

A vádorkiállításon készült még több fotó és rövid videó összeállítás Borboly Csaba közösségi oldalán érhető el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1289121131135267

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1289211261126254/

Csíkszereda, 2017. június 2.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774