Svédországban nőtt fel, itthon helyezkedne el Hargita Megye Tanácsa gyakornoka

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Egyre népszerűbb Hargita Megye Tanácsa internship programja. A fizetett gyakornoki program egy szakmai irányadó a felsőfokú végzettséggel rendelkező, de a munkaerőpiacon még nem aktív fiataloknak. A résztvevők szakmai tapasztalatot szereznek, ezzel előnyt nyerve a későbbi elhelyezkedésben. Hargita Megye Tanácsánál úgy gondolják, a fiataloknak csak úgy lehet jövője, ha már a jelenben észreveszik őket. A munkaerőpiacnak a jelenben kell hasznosítania a fiatalok találékonyságát. Eddig huszonkét pályázónak sikerült bekerülnie a három alkalommal meghirdetett internship programra. A következő interjúban Palencsár Laura, gyakornok osztotta meg élményeit Bilibók Karolával, aki korábban nyilatkozott az Internship programról (itt).

Hogyan kerültél Hargita megyébe? Úgy hallottam van egy érdekes történeted.

Rövidre fogva a múltam eseményeit: Svédországban születtem, amikor első osztályos lettem, akkor költöztünk a családommal Csíkszeredába. Az általános iskolát befejezve, 15 évesen visszaköltöztem Svédországba a nagyszüleimhez, ott folytattam és fejeztem be a tanulmányaimat. Dolgoztam néhány évet, majd Budapestre mentem egyetemre. A koronavírus-járvány miatt döntöttem úgy, hogy jobb lesz hazajönnöm, és innen online államvizsgáznom, így április végétől most már Csíkszeredában élek. A járvány okozta nehézségek miatt kalandosra sikerült az utazásom. Érdekességképpen megemlítem, hogy egy olyan helyi cég buszjáratával tudtam hazajutni, amely épp Hargita Megye Tanácsának kezdeményezéséből indította el járatait a magyar-román határról érkezőknek. Egyre több kedvem lelem az itthonlétben, az időtöltésben a rokonaimmal, családommal, barátaimmal. Elkezdtem fejleszteni a román nyelvtudásom, megszereztem a szociológus diplomám a Budapesti Corvinus Egyetemen és megismertem a páromat.

Hazaköltözésed óta követed Hargita Megye Tanácsának munkásságát?

Igen, feliratkoztam a megyei tanács hírlevelére. Ezen keresztül jutott tudomásomra a felhívás a gyakornoki programról, aminek úgy éreztem, mindenképp szeretnék esélyt adni.

Milyen részlegre kerültél, hogyan látod az eddigi munkát?

Hargita Megye Tanácsa elemzőcsoportjának lettem a tagja. Mivel próbálok aktív lenni, minél többet tanulni, ezért néha besegíthetek más részlegeken is. Nagyon tetszik az eddigi munka, érdekes projekteknek lehetek részese vagy épp teljeskörű kivitelezője. Ezekre példa a Hargita megyei fogyasztói kosár összeállítása és kiszámítása, kérdőívek összeállítása, a digitális oktatási rendszer fejlesztését elősegítő kutatások vagy épp kvíz-est szervezése. Szeretem, hogy bizalmat szavaznak a szakmai tudásomnak, képességeimnek és kollégaként tekintenek rám, nem gondolják rólam, hogy “csak” egy gyakornok vagyok, így érzem, hogy tényleg fontos az, amit csinálok. 

Pályakezdőként hogyan vélekedsz erről a lehetőségről? 

Én teljesen őszintén úgy tekintek erre a gyakornokságra, mint egy nagyon sokoldalú fejlődési lehetőségre, ami már egy hónap után teljesen megváltoztatta a gondolkodásmódom és elképzeléseim a jövőmmel kapcsolatban. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most már teljesen elképzelhetőnek tartom azt, hogy végleg itthon maradjak. Szeretem a munkát, amit végzek a jelenlegi pozíciómban, de szeretnék ennél is aktívabb lenni, ezért is működök olyan nagyon szívesen közre más részlegekkel. Véleményem szerint munka közben lehet a legjobban megismerni a kollégákat és a munkaterületet, amelyben dolgoznak.

Érzem ezt a pozitív energiát, ami körülvesz téged. Mi az, ami ennyire feltölt a munkahelyen?

A kollégákból és az atmoszférából, ami jelen van azon a helyen. Na meg persze a reggeli fekete teából. Mindenki kedves, barátságos, pozitív és közvetlen. A beilleszkedésemhez nagyban hozzájárult a mentorom is. Úgy érzem, hogy egy kisebb közösség részese kezdek lenni, akikkel együtt ebédelünk, mókázunk, viccelődünk vagy érdekfeszítő eszmecserét folytatunk. Azt is elmondhatom, hogy a kollégák, feletteseim próbálják a képességeim összeilleszteni a nekem adott feladatokkal, ezzel fenntartva és éltetve a természetes kíváncsiságom, motivációm és kreativitásom, amit nagyon értékelek.

Mennyire érzed azt, hogy lehetőséged van a kibontakozásra?

Igazából sokszor szabad kezet kapok egy-egy ötlethez, projekthez, hogy azokat saját belátásom szerint tervezzem meg vagy vigyem véghez. Kifejezetten örömöm leltem például abban a feladatban, amelynél - részben saját tapasztalataimra alapozva - információt kellett gyűjtenem a svédországi oktatási rendszerről, majd kielemeznem azt. Ebből majd lehetőség szerint a jó és kivitelezhető példákat alkalmaznánk Hargita megye szintjén.

Hogyan látod a jövődet?

A jövőmet jelen pillanatban itthon, Csíkszeredában képzelem el. Igazából sok ötletem és elképzelésem van, amelyekben fantáziát látok, és szeretném a lehetőséghez mérten megvalósítani, alkalmazni Hargita megyében. Sok közös pontot látok az én elképzeléseim és a megyei tanács programjai között. Főként a fiatalabb generációkra szeretnék összpontosítani, az oktatási rendszerre, pályaorientációra, eseményekre és a megye nyújtotta lehetőségekre. Szeretném ezeket a három különböző országban szerzett személyes tapasztalataimra alapozva fejleszteni és ezáltal pozitív változást elérni.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774