Sürgősségi fogászati rendelő a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban

(0 Szavazat)96 megjelenítés

Sürgősségi fogászati rendelőt hozott létre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Sürgősségi Betegellátó Egység keretében. A rendelőben állandó ügyelet van a fogászati sürgősségi esetek ellátására. 

A Sürgősségi Betegellátó Egység részeként működő rendelőben reggel 8 és 22 óra között két fogorvos – dr. János Anita și dr. Holló Zsolt – dolgozik, éjszaka és hétvégén további öt fogorvos lát el ügyeletet. A rendelő felszerelését a kórház biztosította: 88 000 lejbe került a korszerű fogászati kezelő egység (fogászati szék és tartozékai) és további 2 450 lejbe a kisműszerek és fogyóanyagok.

A rendelő átadásán, május 11-én Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, a rendelő nemcsak a koronavírus-járvány idején, hanem később is várja a pácienseket. Rámutatott, hiánypótló szolgáltatást nyújt a térség lakói számára, hisz éjszaka és teljes hétvégén át ingyenes sürgősségi fogászati ellátást lehet itt igénybe venni. Közölte, egy fogászati röntgen beszerzésének folyamatát is elindította a kórház.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, nemcsak a megyében, a szomszédos megyék többségében is hiánycikk az ingyenes, állandó fogászati sürgősségi ellátás, ez sokaknak jelent majd segítséget. „Így kiteljesedik a sürgősségi részleg. A kórházunk dinamikusan fejlődik, a járvány idején is tesszük a dolgunkat, minden terén folytatjuk a kórház fejlesztését” – mondta el Borboly Csaba.

Dr. Kacsó Jolán, a Sürgősségi Betegellátó Egység főorvosa is úgy vélte, a sürgősségi szolgáltatások terén nagy előrelépést jelent a rendelő megnyitása. Kihangsúlyozta, a sürgősségi fogászati rendelőben 24 órából 24-en át, a hét minden napján elérhetők és ingyenesek a szolgáltatások, függetlenül attól, hogy valakinek van-e vagy sincs egészségbiztosítása.

A Sürgősségi Betegellátó Egységek működésére vonatkozó, az Egészségügyi Minisztérium által kiadott 1706/2007-ös rendelet meghatározza, melyek azok az esetek, amelyek sürgősségi fogászati problémának minősülnek és melyek a szolgáltatások, amelyeket ezen rendelőkben nyújtani lehet. A jogszabály szerint a sürgősség keretében ellátható esetek: sürgősségi foghúzás, szájnyálkahártya gyulladás, ulcero-nekrotikus íngyulladás-szájnyálkahártya gyulladás, akut fogbél-gyulladás, akut fogmeder-gyulladás, tályog, szájüregi vérzés csillapítása, a fogak baleseti sérüléseinek ellátása, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése, frissen tört állcsont nyugalomba helyezése, állkapocs-ficam visszahelyezése. A fogászati sürgősség megoldása után a páciens követését, illetve a hosszútávú kezeléseket más fogászati rendelőben kell folytatni – szerepel még a rendeletben.

 

Csíkszereda, 2020. május 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774