Speciális románoktatási tervet dolgoztak ki a Sapientia oktatói

Borboly Csaba levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét a programra

(0 Szavazat)60 megjelenítés

A nem román anyanyelvű V–VIII. és IX–XII. osztályos diákok számára speciális romántanítási tervet dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanárai, a román mint második nyelv oktatását szorgalmazva. Ezt ajánlotta Victor Ponta miniszterelnök figyelmébe Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október eleji levelében, amelyhez mellékelte a több tíz oldalas dokumentumot.

A programot elkészítő csapat tagjai a Sapientia csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatói: Balázs Lajos, a csapat vezetője, valamint Tódor Erika Mária és Lajos Katalin. A megyeelnök arra kéri a kormányfőt, támogassa a program mihamarabbi gyakorlatba ültetését és a speciális tankönyvek használatba kerülését, mert ezáltal „elősegítik a kisebbségekhez tartozó diákok nyelvi, társadalmi és szakmai integrációját”. Borboly Csaba hangsúlyozza, hogy Hargita megyei román oktatók is hasznosnak tartják a speciális programok bevezetését, mert azokkal hatékonyabbá tehetik a nem román ajkú diákok kommunikációs készségét. A kidolgozott program ugyanis a kommunikációra helyezi a hangsúlyt.
Hargita Megye Tanácsának elnöke korábban is felhívta Victor Ponta figyelmét a problémára: 2014 őszén Csíkkozmáson átadta a miniszterelnöknek azt az oktatási segédanyagot, amely nem román anyanyelvű középiskolások romántanulását segíti, a kommunikációra helyezve a hangsúlyt, és amelyet Hargita megyei romántanárok szerkesztettek Maria Sturzu irányításával. A megyei tanács hosszabb ideje foglalkozik a kérdéssel, több konzultációt szervezett ebben a témában, az elemzőcsoportja pedig 2015 tavaszán felmérést készített szülők és tanárok körében.

Csíkszereda, 2015. október 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774