Sikertörténet a székelyföldi Leader-akciócsoportok tevékenysége

Új lendülettel kezdik a következő EU-s finanszírozási időszakot a kistérségek

(0 Szavazat)83 megjelenítés

Épülő Székelyföld Leader-partnerséggel címmel első alkalommal szerveztek konferenciát október 15-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. A Hargita és Kovászna megye tanácsa, valamint marosszéki önkormányzatok összefogásával megvalósuló VI. Székelyföld Napok keretében megtartott rendezvényen részt vett Kis Miklós Zsolt, Magyarország kormányának agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára is. Beszámolót tartottak eddigi tevékenységükről a régió Leader-csoportjai: Hargita megyéből a Csík Leader, a G10, a Homoród-Rika-Küküllő, a Sóvidék-Hegyalja; Kovászna megyéből az Alutus Régió Egyesület és az Angustia egyesület; Maros megyéből a Marosmenti Leader Egyesület, a Nyárádmente Leader Egyesület, valamint a Kis-Küküllő Leader.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a Székelyföld Napok keretében, bár elsősorban kulturális rendezvénysorozatról van szó, a jövőre irányuló összefogásokról is beszélni kell. „Nyugodtan nevezhetjük sikertörténetnek a székelyföldi Leader-akciócsoportok tevékenységét. Ha az autonómia megteremtéséről beszélünk, akkor a helyi akciócsoportoknak jelentős szerepük van ebben, hiszen sok millió euró sorsáról dönthetnek. Meg kell vizsgálnunk, milyen szövetségeket köthetünk a jövőben a további sikerek érdekében” – jelentette ki a Hargita megyei elnök hangsúlyozva a megyehatárokon átnyúló együttműködések fontosságát.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője Tamás Sándornak, Kovászna Megye Tanácsa elnökének az üzenetét tolmácsolta. Azt kívánta, hogy a következő uniós támogatási időszakban is ugyanilyen jól vagy még jobban működjenek a helyi akciócsoportok. „A Leader-csoportok lényege az uniós pénzalapok integrált projektek általi lehívása az illető kistérségek igényei szerint, helyi akciócsoportokkal, helyi stratégiával, helyi pályáztatással, illetve elbírálással. Bebizonyosodott, hogy Székelyföldön működtethetők ezek a programok, és fontosak a térség fejlődésében. Az elmúlt három évben Kovászna megyében a három a Leader-akciócsoport 149 sikeres pályázatot bonyolított le. Ezek az önkormányzati, vállalkozói és civil szférából érkeztek. Mindennek településfejlesztő és gazdaságélénkítő hatásai vannak” – mondta a Kovászna megyei igazgató.

Moldován József parlamenti képviselő örömét és köszönetét fejezte ki, hogy a Székelyföld Napok keretében megrendezték ezt a konferenciát. „A Leader-együttműködésekből sokat tanulhatunk, projektjeik munkahelyek teremtéséhez járulhatnak hozzá. Most kell meghatározni, milyen pályázatokra van szükségünk az elkövetkező hat-hét évben. Remélem, néhány év múlva ennek a beszélgetésnek látszani fognak az eredményei” – mondta a képviselő.

Kis Miklós Zsolt államtitkár szerint a határokat együttműködéssel lehet lebontani, és a Leaderek keretében kialakított nemzetközi partnerségek esetében is előnyben vannak a magyarországi és a székelyföldi csoportok, hiszen a közös nyelv, kultúra révén könnyebben megy az együttgondolkodás, a közös tervezés. Előadásában ismertette a magyarországi Leader-támogatásokat, elmondva, hogy a 2014–2020-as EU-s támogatási időszakban több forrás áll rendelkezésre, mint az előző periódusban, összesen több mint 12 milliárd euró. Kiemelte a nemzetközi Leader-együttműködéseket, amelyeknél támogatott tevékenység a kapacitásépítés, közös kiadvány, képzés, a speciális tudás, a tapasztalat és a gyakorlat átadása, közösségi életet élénkítő kezdeményezések, térségi termékek, szolgáltatások minőségi rendszereinek kialakítása, marketingje. A térségek közötti és nemzetközi együttműködésen alapuló projektekre elkülönített keret 1,9 milliárd forint, és várhatóan 2016-ban hirdetik meg vidéki térségben működő mikro- és kisvállalkozások, helyi fejlesztési stratégiák megvalósításában partner közjogi és magánjogi szervezetek, illetve magánszemélyek számára, továbbá az irányító hatóság által elismert helyi akciócsoportoknak.

A jelenlévők meghallgathatták Köllő Miklós építész előadását is, aki a székely falukép megőrzése kapcsán beszélt a Leader-pályázatokból épülő/megújuló épületek terveinek építészeti bizottság általi véleményezéséről. A szakember arra figyelmeztetett, hogy az uniós pályázatok miatt sem szabad aprópénzre váltani e sajátos épített örökséget, és szűk határidő miatt rossz tervet vagy gyenge minőségű munkát sem szabad elfogadni.

A konferencia végén a Leader-akciócsoportok képviselői a 2007–2013-as időszakban tapasztalt problémák alapján javaslatokat fogalmaztak meg a jövőre nézve. Az összeállított lista szerint közös képzéseket igényelnek az irányító hatóság, a Leader-egyesületek vezetői és alkalmazottjai számára, szorgalmazták az alulról való építkezést, tanulmányút szervezését, szakember felkérését tanácsadásra. Emellett közbenjárást szeretnének a benyújtott visszaigénylés engedélyezési eljárásának gyorsítására, illetve a bankoknál gyors, egy-két hónapra szóló kölcsön érdekében. Szükségesnek látják a helyi és megyei tanácstól tagdíj fizetését a kistérségi társulásokon keresztül, a tanácsok segítségét pályázatok és stratégiák írásában, tanulmányutak szervezésében, fordításokban, jó gyakorlatok összekapcsolását, közös megjelenést, egymás népszerűsítését. Gyakoribb találkozókat szorgalmaztak a Leader-akciócsoportok képviselői között, a faluképvédelem terén építési szaktanácsadó-bizottság működésének támogatását, közös székelyföldi módszertant, építészeti minimális követelményeket, valamint a Leader gazdaságfejlesztő szerepének kiemelését.

Csíkszereda–Sepsiszentgyörgy, 2015. október 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774