Sikeres volt a székelyudvarhelyi vállalkozói fórum

Kiértékelés és továbblépés

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Sikeresnek nevezték a múlt hét végi székelyudvarhelyi vállalkozói fórumot annak résztvevői és szervezői egyaránt, ez derült ki a július 8-i kiértékelőn. A július 3-án, kis- és középvállalkozóknak szóló eseményt Hargita Megye Tanácsa szervezte a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumával együtt, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szervezetével (UKKSZ), az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetével és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (UIET) partnerségben. Mintegy száz vállalkozó, 22 intézményvezető és 5 politikai személyiség vett részt. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és mindenki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hasznosnak találta-e a rendezvényt, valamint többen jelezték, hogy rendszeressé kellene tenni az ilyen jellegű találkozókat Udvarhelyen. A rendezvényt az 1–10-ig tartó skálán jól értékelték, az átlag 8,9 pont.

A fórumon tematikus kerekasztal-beszélgetésekre nyílt lehetőség több témában. Az Inkubátorház kerekasztal volt a legnépszerűbb a jelenlévők körében. Itt több részletet sikerült tisztázni a készülő beruházással kapcsolatban, és abban állapodtak meg a résztvevők, valamint Hargita Megye Tanácsának illetékesei, hogy július 14-én 10 órakor Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén megbeszélést tartanak azokkal, akik jelezték, hogy részt vennének az inkubátorház működtetésében.

A Szakoktatás kerekasztalnál megbeszéltek nyomán az UKKSZ kijelölt egy felelőst, aki szeptember 15-ig konzultál cégekkel arról, milyen munkaerőre van szükségük, majd az említett dátum után Görbe Péter főtanfelügyelővel egyeztetnek erről, állapodtak meg a jelen lévő intézményvezetővel. Az ott elhangzott javaslat szerint a vállalkozói szervezeteknek készíteniük kellene egy csomagot, amellyel hozzájárulnak a szakoktatás fejlesztéséhez. Ennek tartalmaznia kellene többek között azt, hogy ők is részt vesznek a toborzásban, bekapcsolódnak a gyakorlati képzésbe, lehetőséget adva a diákoknak gyakorlatra a cégeknél, ösztöndíjas szerződéseket kötnének velük, leírást készítenének arról, hogy az általuk igényelt szakmában hogyan lehet érvényesülni, milyen fizetést és egyéb juttatásokat kap az a személy, aki azt a szakmát választja. Ezek alapján ősztől médiakampányt szerveznének a szakoktatás népszerűsítésére.

A Fiatalok alkalmazása és az Adó- és pénzügy kerekasztalnál több témát kibeszéltek, például a munkaügyi tanácsadás lehetőségét a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél (AJOFM), továbbá a végrehajtások, a cégek adósságátruházása, az inaktív cégek listája kérdéskörét is. A Pályázatok kerekasztalnál a pályázatok elbírálásának a pontozásától az EU-s pályázati lehetőségekig sok minden szóba került. Török Csaba, a kkv-minisztérium képviselője listát készített a vitás kérdésekről, és megígérte, hogy egy héten belül mindenkinek e-mailben megválaszolja azokat, továbbá meghívta az érdekelteket július 17-én Marosvásárhelyre, ahol jelen lesz a szaktárca államtitkára, és a minimis pályázatok kifizetéséről fognak konzultálni, itt lehet majd ezekre a pályázati kiírásokra módosító javaslatokat megfogalmazni.

A rendezvényen kihelyezett kapcsolatépítő asztal is megtelt a résztvevők cégeinek prospektusaival, ismertető anyagokkal, valamint vállalkozók és intézményvezetők névjegykártyáival. A jelenlevők kihasználták az alkalmat, és több intézményvezetővel, illetve politikussal konzultáltak az egyedi problémákról, megfogalmazva a javaslataikat is egy-egy gond megoldására.

Nagy György, az UKKSZ elnöke szintén sikeresnek találja a rendezvényt, és köszönetét fejezte ki a kezdeményezőknek.

– Az UKKSZ továbbra is partner a rendezvény folytatásában. Bízunk benne, hogy a megyei tanáccsal közösen tudjuk régiónkat fejleszteni – jelentette ki.

Fancsali Kálmán, a kkv-minisztérium Hargita megyei programtanácsadója a vállalkozóknak szóló pályázatok ismertetését is sikeresnek tartja.

– Sok vállalkozó, érdeklődő volt jelen, és a továbbiakban is fontosnak tartjuk az ilyen és ehhez hasonló tájékoztatókat – nyilatkozta.

Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke szerint életképes elképzelések és javaslatok születtek az inkubátorház működtetésével kapcsolatosan és a szakoktatás terén.

– A találkozónak akkor lesz konkrét eredménye, ha a szakmai körök bevonásával továbbgondoljuk ezeket a javaslatokat, papírra vetjük, és megszerezzük mellé a közösség és a döntéshozók támogatását – fogalmazott.

 

Csíkszereda, 2015. július 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774