Sikeres volt a Hargita Megyéért Egyesület etnikumközi kapcsolatok témában szervezett programja

A magyar és román diákok egyaránt folytatni szeretnék a közös programokat

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Tovább folytatnák az elkezdett tevékenységet és közös programokat szerveznének azok a diákok, akik az elmúlt hétvégén második alkalommal vettek részt a Hargita Megyéért Egyesület által szervezett, etnikumközi kapcsolatok a fiatalok szemével elnevezésű műhelymunkán. A diákoknak október 20-22-én második alkalommal szervezett találkozót az egyesület, akik a csíkszeredai Octavian Goga és a Segítő Mária gimnáziumokból érkeztek.

Péntek délután Csák László szakértő előadását hallgatták meg, aki Magyarországról költözött Csíkszeredába, és magyar anyanyelvűként munkája során tanulta meg a román nyelvet. Előadását kötetlen beszélgetés követte, majd táncházban szórakoztak a fiatalok.

Szombaton csapatépítő tevékenységen vettek részt, majd a délutáni fókuszcsoportos beszélgetésen a további lépéseket szögezték le ahhoz, hogy ez a csoport továbbra is találkozzon és szervezzen közös programokat, illetve ebbe minél több társukat bevonják. A jelenlevők elmondták, szerveznének filmnézéseket, ahol román filmeket néznének magyar felirattal és fordítva. Szeretnének egymástól nyelvet tanulni, kitalálják ezeknek a nyelvóráknak a rendszerét, illetve közös csoportokat szerveznének olyan tevékenységekre, ahol nem a nyelvtudás az elsődleges, ilyen például a tánc vagy bármilyen sporttevékenység. Ugyanakkor a diákok vállalták egy kérdőíves felmérés elvégzését a csíkszeredai középiskolások körében, amellyel felmérnék, hogy mekkora igény lenne a fenti tevékenységekre, és milyen szerepet vállalnának a megkérdezettek ezekben.

A csapatépítő tevékenységen egy húszdarabos puzzle egy-egy darabját kapták meg ajándékba a diákok, így ahhoz, hogy kirakják a puzzlet, ismét kell találkozzanak. Erre legközelebb november 15-én kerül sor, a találkozót „puzzle day”-nek nevezték el. Ekkora azt is megbeszélik, hogy mi legyen a közös csoportuk elnevezése, amelynek keretében egyhetes táborozásokat is szerveznének magyar és román diákoknak a barátságok kialakítása, az egymástól való tanulás érdekében.

A Hargita Megye Tanácsa tagságával megalakult Hargita Megyéért Egyesület programját az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal támogatta.

Csíkszereda, 2017. október 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774