Sikeres évet zárt Hargita Megye Tanácsa fejlesztési ügynöksége

Számos területen katalizátorszerepet töltött be az intézmény

(0 Szavazat)128 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa egy éve hozta létre fejlesztési ügynökségét, amely a szakoktatástól kezdve a gazdaság területén át a gyestörvény módosításáig számos területen katalizátorszerepet töltött be. Működése óta a partnereknek köszönhetően sikereket könyvelt el, amit csütörtökön, december 22-én a megyeháza márványtermében értékeltek a meghívott iskolaigazgatókkal, gazdasági szereplőkkel, intézményvezetőkkel és polgármesterekkel közösen. Kilyén Beáta, az ügynökség ideiglenesen kinevezett igazgatója szerint az egyéves tevékenység során arra törekedtek, hogy a megye gazdasági fejlődésében katalizátorszerepet töltsenek be, megteremtve azt a kapcsolatot, amelynek révén a közintézmények és a vállalkozók eredményesen, egymást segítve működhetnek együtt.

A megyei tanács alintézménye a szakoktatás területén megyeszerte sikereket ért el. Együttműködési egyezményt írtak alá Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Gyergyóditróban. Az egyezmény értelmében a polgármesteri hivatal, a vállalkozói szféra, valamint a tanintézetek hármasában olyan együttműködést indítottak el, amely révén az iskolák a helyi munkaerőpiac igényeinek megfelelő szakembereket képeznek. Ennek megfelelően Gyergyószentmiklóson és Gyergyóditróban faipari tanműhelyek létrehozását támogatta a megyei és a helyi tanács. Csíkszeredában villanyszerelő műhelyt szereltek fel, Székelyudvarhelyen pedig a CNC-szakképző műhelyt hoztak létre. Minderről részletesebben korábbi közleményünkben írtunk.

A gyermeknevelési szabadságról, a munkaerőpiacra visszatérő anyák segítésére irányuló konzultációsorozatot kezdeményezett Hargita Megye Tanácsa és fejlesztési ügynöksége, amelyet az RMDSZ honatyái prioritásként kezelnek, és az elkövetkező parlamenti ciklusban módosító javaslatot terjesztenek elő. Hargita Megye Tanácsa pedig, jó példával járva elöl, a munkába visszatérő anyáknak biztosítja a fokozatos munkába állást, vagyis 2-4-6-8 órás programmal térhetnek vissza korábbi tevékenységükhöz. Erről részletesebben itt olvashatnak.

Gazdasági konferenciák szervezésében segített, amelyen többek között fiatal vállalkozók osztották meg tapasztalataikat, meglátásaikat az érdeklődőkkel. Mint kiderült, a hasonló konferenciák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen elkezdődött a munka, az egyeztetés, amelynek mentén már eredményeket is elértek, hiszen Gyergyószentmiklós Város Polgármesteri Hivatala a megyében elsőként adókedvezményben részesíti a helyi vállalkozásokat. A konferenciákkal egybekötve pályázati kerekasztalokat is szerveztek, amelyeket szintén érdeklődéssel fogadtak a vállalkozói szféra képviselői és a polgármesteri hivatalok, hiszen egy asztalhoz ültették a feleket megteremtve a konzultálás lehetőségét, és hasznos információval látták el az érdekelteket az aktuális pályázatok kapcsán.

Mindemellett vállalkozók és Hargita megyei közintézmények számára létrehoztak egy olyan felületet, amelyen egy helyen megtalálhatók az aktuális közbeszerzések. A portál célja, hogy a meghirdetett direkt vásárlások átláthatóak és elérhetőek legyenek, amiből profitálhatnak a helyi vállalkozások. A cumpararidirecte.investinharghita.ro oldalt az ország egyik legnépszerűbb közigazgatási szakportálja is díjazta „A modern technológia alkalmazhatósága a közigazgatásban” kategóriában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke értékelésében elmondta, hogy az ügynökség létrehozására áldozott pár százezer lej többszörösen megtérült a megye javára az elmúlt esztendőben, hiszen számos területen előrelépést értek el.

– A megyei tanács kovászjelleggel segít, ráerősít az együttműködésre. Fontos, hogy közösen gondolkodva keressük a megoldásokat. Ha jó törvényeink lennének, ha a minisztériumok elvégeznék feladatukat, valószínűleg nem lenne szükség a fejlesztési ügynökség munkájára. Azért kell dolgozzunk, hogy fiataljaink ne hagyják el a megyét, és merjenek vállalkozni – fejtette ki a megyeelnök megköszönve a jelenlegi partnerek eredményes együttműködését.

Barabás Csaba, az ügynökség korábbi vezetője pozitív csalódásként tekintett vissza az elmúlt évre, elmondása szerint messze meghaladta az elvárásokat a közös munkában részt vevő partnerek száma. Közintézmények vezetői, vállalkozók elismerő szavait követően Barabás Csaba hangsúlyozta, hogy az elért eredmények nem csak a fejlesztési ügynökség érdemei, hiszen az csupán a mozgatórugója a folyamatos, közös munkának.

Borboly Csaba megyeelnök a jövőben is számít Barabás Csaba segítségére. A megyei tanács elnöke a jövő évre több témát is vázolt, amelyben számít az ügynökség munkájára. Egyik fő célkitűzése Hargita Megye Tanácsának, hogy a 2017-es évben bővítse Kisfalu keretprogramját a települések gázhálózata kiépítésének támogatását célzó alprogrammal, kiaknázva ezzel is a gazdasági lehetőségeket. Elmondása szerint ennek mentén ipari park létrehozásában is lehet gondolkodni, amelyhez azonban szükség helyre és emberekre van szükség, valamint arra, hogy a települések merjék ezt vállalni. Ugyanakkor kifejtette, hogy Hargita megyének 14 testvérmegyéje van, gazdasági téren pedig a jövőben jobban ki kell használni ezeket a kapcsolatokat.

– Ezt a típusú munkát folytatni kell, közösen gondolkodva, együtt keresve a megoldásokat eredményesebben mehetünk előre – hangsúlyozta a megyeelnök hozzátéve: december 11-ét követően jó pozícióba került az RMDSZ parlamenti frakciója, a megye lakossága pedig javaslataikat, meglátásaikat csak úgy juttathatja érvényre, ha meri vállalni, és eljuttatja akár a megyei tanácsnak is. A megyei tanács gyermekrajzpályázatának példájával élve, amelyre közel ezer munka érkezett be, és a márványteremben állították ki, Borboly Csaba elmondta, hogy az emberekben, főként a fiatalokban erős tenni akarás van, ha megszólítják őket, és ha partnerként vonják be őket a munkába.

Csíkszereda, 2016. december 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774