Segítik a hátrányos helyzetű fiatalok munkavállalását

Bíró Barna Botond: akkor élő a társadalom, ha mindenki úgy érzi, szükség van rá

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A hátrányos helyzetű fiatalok munkavállalását segíti az a projekt, amelynek záróeseményét pénteken, október 21-én tartották a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság Fiatalok a jövőért – támogatott foglalkoztatás elnevezésű projektjét a Norvég Alap támogatta.  

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője beszámolt: jó volt több szervezettel közösen tevékenykedni, hiszen a hibákkal és az erősségekkel együtt egy csapat erősebb, mint az egyén. Mindenki pozitív benyomással zárja a projektet, a partnerek vállalták, hogy a szolgáltatásokat még legalább öt évig fenntartják. Az eredmények azt mutatják, hogy szükség van a projektre és folytatni kell azt, összegezte Elekes Zoltán, így a folytatásról is beszéltek a pénteki eseményen.

Hargita Megye Tanácsa nevében Bíró Barna Botond alelnök köszöntötte a jelenlevőket, aki példaértékűnek nevezte azt a tevékenységet, amit a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkatársai és partnereik végeznek. – Akkor élő a társadalom, ha mindenki úgy érzi, szükség van rá. Erős közösség az, ahol a hátrányos helyzetű fiatalok is érzik, hogy fontosak a közösség számára, hogy értéket képviselnek, és megvan a lehetőségük, hogy értéket is teremtsenek. A csapatnak az egyik legfontosabb hozadéka, hogy a képességeket összefogja, a hiányosságokat csökkenti. Egyértelmű, hogy a jövőben is össze kell fogni, és oda kell figyelni azokra a programokra és tevékenységekre, amelyek ezeket a fiatalokat előbbre viszik – mondta Bíró Barna Botond. Köszöntőjében méltatta a munkatársak hivatásszerűen végzett tevékenységét, illetve Hargita Megye Tanácsa további támogatásáról biztosította az igazgatóságot. – A megyei tanács igyekszik megadni minden támogatást, ugyanúgy ahogy Önök is ott vannak azok a fiatalok mellett, akiknek szükségük van erre – fogalmazott az alelnök.

A projekt menedzsere, Gál Katalin bemutatta a tapasztalatokat és eredményeket, illetve megszólaltatta a partnereket.

A projekt futamideje húsz hónap volt, összértéke 1 014 633 lej. Létjogosultságát bizonyítja, hogy nehézségekkel jár a hátrányos helyzetűek munkavállalása. Céljuk a közösség érzékennyé tétele és a tudatosítás volt. A konkrét tevékenység egy személyközpontú munkamódszer hátrányos helyzetűek támogatására, hogy segítse a munkavállalást és a munkahely megtartását, amelyben nagyon fontos a kliens elkötelezettsége. A legnagyobb kihívást az jelentette, mondta Gál Katalin, hogy a fiatalok tudatosan vegyen részt a támogatásban.

A konkrét munkáról elmondta, hogy a jogosultak egy kezdeti tanácsadáson vesznek részt, ezt követi egy komplex felmérés, aminek következtében a tanácsadó azonosítja a támogatási szükségleteket. A stratégiák különböznek az egyén adottságaitól függően. Elsősorban a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő, azt elhagyni készülő, és sérült fiatalokkal foglalkoztak, akik a munkavállalás kezdetén vannak, többnyire 16-29 év közöttiekkel. Létrehozták a támogatott foglalkoztatási központok hálózatát, a központok Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron működnek. Kidolgoztak egy közös módszert, segítve az egységesített munkát és az együttműködést. Tanulmányt készítettek a DG Consulting Kft.-vel közösen, amely kitér a fiatalok pályaválasztási sajátosságaira, az alkalmazók elvárásaira, hozzáállására. Ebből kiderül, hogy szükség van a tudatosításra, de tapasztalható a nyitottság is, számolt be a projektmenedzser, aki hozzátette, munkájukkal az esélyegyenlőséget és a munkához való jogot próbálták erősíteni. Interjúkat készítettek a jogosultakkal, a szülőkkel, információs anyagokat dolgoztak ki, kerekasztal-beszélgetésre hívták az alkalmazókat. 579 személy részesült elsődleges tanácsadásban, ennek körülbelül fele fogyatékkal élő fiatal volt. Közülük 266-an kérték, hogy vegyék nyilvántartásba a támogatott foglalkoztatási programba, mára több mint kétszáz fiatalt mértek fel. A fiatalok különböző képzéseken vettek részt, mint fényképész, fodrász, manikűr, pedikűr, gyermek- és idősgondozó, masszőr, pincér, előkönyvelés, takarítóképzés vagy szakács tanfolyam. Tematikus táborokat is szerveztek a jogosultaknak, tevékenységük során fejlesztették a fiatalok készségeit.

A munkahelyet a fiatal igényeinek és adottságainak megfelelően keresik, mondta Gál Katalin, eddig hatvan esetben végeztek munkahelyközvetítés, amelynek körülbelül felében történt meg az alkalmazás. A projektmenedzser ez alkalommal is köszönetet mondott az alkalmazóknak a társadalmi felelősségvállalásért.

Gál Katalin beszámolója után a partnerek is megosztották tapasztalataikat.

Csíkszereda, 2016. október 21. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774