Segítettek az árvíz következtében károsult családoknak Siménfalván

A lakossággal közösen kerestek megoldásokat

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Ivóvízzel látták el Kurkó Árpád, a Hargita Gyöngye Rt borvízgyár vezetőjének jóvoltából a károsult családokat Siménfalván, ahol a megáradt Nyikó több gazdaságba is beöntött, valamint Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke klórmeszet szállított a helyszínre, hogy kitisztíthassák az ivóvíz kutakat.  

- Hosszútávú megoldásra lenne szükség, azaz a gát és a Nyikó-meder szélesítésének befejezésére, hogy a település lakói ne kelljen minden esőzés után féltsék a javaikat. A Péter Zoltán polgármester által is jelzett munkálatok befejezéséhez helyi, megyei és országos összefogásra van szükség, majd pedig közös felkérésre a kormány alárendeltségéhez tartozó Maros Vízügyhöz, hogy a rendszeres árvizet a község ezen részében lehessen kiküszöbölni. Megegyeztünk abban, hogy készítenek egy beadványt, összegyűjtik az árvízről készült képeket, és ismételten kérni fogják a vízügytől, hogy biztosítsák az elkezdett munkálat befejezésére a szükséges forrást, hiszen a Nyikó menti gátrendszer építését akkor hagyták abba, amikor az RMDSZ kilépett a kormányból, ez nincs rendben, szükség van a beruházás folytatására. Siménfalvához hasonlóan más településeken is figyelniük kell egymásra az embereknek, fogalmazott Borboly Csaba a helyszínen.

A polgármester beszámolt az ügyben tett lépéseiről, készítettek kárfelmérést, amelyet eljuttattak a prefektúrára, átadta a vízügynek a szükséges dokumentációt, urbanisztikai bizonylatot is kért a megyei tanácstól. A helyszínen készült felvétel elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/vb.100000273257560/1557740887578338/?type=2&theater.

 

Beszakadás történt az énlakai hídnál

A megyei tanács elnöke Udvarhelyszékre tett látogatása során megtekintette az Énlaka - Firtosmartonos útszakaszt, ahol az esőzések következtében beszakadás történt a hídnál, de egyelőre óvatosan át lehet kelni. A helyszínen Szőcs László polgármester jó hírként beszámolt arról, hogy szeretnék elkezdeni az útszakasz aszfaltozását, terveik szerint még ebben az évben előkészítik a munkálatok dokumentációját, az építkezési engedélyt. A megyei tanács tervei között szerepel, hogy legkésőbb jövőben elkezdjék az országút aszfaltozását Székelypálfalva irányába, ha ez megvalósul, akkor Énlaka három irányból is jó úton lesz megközelíthető, ezért azt javaslom a helybelieknek, hogy ne adják el ingatlanjaikat, az Énlakáról elszármazottak pedig gondolkodjanak a hazatérésben, mert Énlaka egy szép település, épített örökségünk gyöngyszeme, fogalmazott a megyeelnök.

A helyszínen készült képeket megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1297094867004560.

Csíkszereda, 2017. június 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774