Segítenék a fiatal gazdákat

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) regionális központja és Hargita megyei hivatalának munkatársai szerveztek közvitát csütörtökön, január 14-én a csíkszeredai megyeházán. A találkozón polgármesterek, Becze István, Szentes Antal és Sebestyén Csaba Hargita megyei tanácsosok, helyi akciócsoportok, termelők, tanácsadó cégek, építészek és tervezők voltak jelen, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Barti Tihamér alelnök. A közvita központi témája a vidékfejlesztési programok eljárásai kapcsán tapasztalt akadályok és a lehetséges megoldások megbeszélése volt, illetve a szakemberek válaszoltak a pályázók kérdéseire. 

Barti Tihamér elmondta, örül az intézmények és az önkormányzatok közötti együttműködésnek. Kifejtette, az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) hasznos a Hargita megyei településeknek és a gazdáknak, ezért továbbra is együtt kell dolgozni, mert közös erővel több fejlesztési tervre tudnak pályázati pénzeket lehívni.

A megbeszélésen elhangzott, az elkövetkező időszak egy új kezdet a helyi akciócsoportoknak, és támogatni kell őket a gyümölcsöző tevékenység érdekében. A 2014-2020-as időszakban valamelyest nagyobb alapok állnak majd a Leader-csoportok rendelkezésére, és itt kell helyett biztosítani azoknak a fejlesztéseknek, amelyek nem támogathatóak az Országos Vidékfejlesztési Programból. Ezért a hangsúlyt a beruházások mellett a fiatalokra, a fiatal gazdák és gazdaságok támogatására kell  fektetni.

– Az elmúlt programozási időszakban a megyénkből több sikeres pályázat valósult meg az Országos Vidékfejlesztési Programból. A munka során kialakult a tudás és tapasztalat a megyénkbeli gazdák, önkormányzatok, Leader akciócsoportok, cégek, és természetesen az őket segítő tanácsadók szintjén. Ezt a tudást, remélem, sikeresen lehet érvényesíteni a következő támogatási időszakban is. Jó volt hallani, hogy a jelenlegi rendszert felülvizsgálják, és lehetőség lesz a térségünket is hátrányosan érintő rendelkezések megváltoztatására – nyilatkozta a találkozás kapcsán Becze István.

A megyei tanácsos hozzátette: az új Országos Vidékfejlesztési Terv alapján a 2014-2020-as időszakban nagy eséllyel és magas támogatási aránnyal pályázhatnak a gazdákat tömöríti csoportosulások. Ebben kell segíteni a gazdákat, hiszen a közös feldolgozó és értékesítő egységek létrehozása a jövőt biztosítja a vidéknek. Jelenleg a Hargita megyei gazdák jelentős része versenyben áll a világ nyersanyagpiacaival, amely arra kényszeríti őket, hogy olyan termelőkkel versenyezzenek, akik sokkal olcsóbban állítanak elő tejet, pityókát. - Egyedüli megoldás a gazdatulajdonban lévő feldolgozók létrehozása, jó minőségű késztermék előállítása és értékesítése. Ezen folyamat megvalósításában tudnak, véleményem szerint, segíteni a következő időszak EU-s támogatásai. Szükség van további tájékoztató és egyeztető találkozások szervezésére – mondta Becze István.

Elhangzott az igény arra vonatkozóan, hogy a megyei tanács mezőgazdasági-vidékfejlesztési bizottsága és a Hargita Megyei Agrárkamara minden hónapba hívja meg az AFIR munkatársait, az érdeklődő pályázókat, az önkormányzatokat egyeztetésekre az időközbeni változásokat illetően a hatékony munka, a sikeres pályázás érdekében. Az AFIR megyei vezetője azt mondta, a régió vezetőjével együtt szívesen eljönnek.

Csíkszereda, 2016. január 14. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774