Sajtófotók legjava a Megyeháza Galériában

A Brassaï 2016 fotópályázaton tarolt Hargita megye

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a tavaly második alkalommal hirdette meg sajtófotó pályázatát, amelynek névadója a Brassóban Halász Gyula néven született, a harmincas években Párizsban világhírűvé vált fotó- és filmművész, Brassaï. 

A különböző kategóriákban (portré, szociofotó, sport, hírfotó, stb.) meghirdetett pályázatra mintegy ezer fotográfia érkezett elsősorban Erdélyből, továbbá Magyarországról, a Vajdaságból, és Kárpátaljáról.

A négytagú zsűri által kiválogatott fotókból nyílt tárlat március 9-én, pénteken délután a Megyeháza Galériában, ahol Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője ismertette a kiállító fotósokat.

Ahogyan ott vannak az ünnepnapok a mindennapok között, a fotókon is megjelenik a húsvét, a búcsú Csíksomlyón, van majdnem ezer székely leány, és megjelenik a magyar sajtó egyik legszomorúbb napja: a Népszabadság megszűntetése utáni „homlokzat- leszerelés” – fogalmaztak a pályázat szervezői.

– Remélem a látottak meggyőzik a tárlatlátogatókat Brassaï igazságáról, hiszen a fényképezés korunk sajátos közlési eszköze – hangsúlyozta Sarány István főszerkesztő.

A szakmai zsűri tagjai: Bánkúti András (Budapest), Dorel Găină (Kolozsvár), Bogdan Georgescu (Nagykároly) és Tóth István (Nagyvárad).

A huszonkét díjazott közül hat Hargita megyei fotós, valamennyien Csíkszeredából: Halmágyi Zsolt, Iochom Zsolt, Kis Szilárd, László Róbert, Szigeti Vajk István és Veres Nándor fotóit láthatják a tárlat részeként.

A kiállítás március 23-ig tekinthető meg, a finisszázs alkalmával pénteken 16 órától adják át a szervezők a verseny Hargita megyei díjazottjainak a díjakat.

 

Csíkszereda, 2018. március 10.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774