Sajtkészítők szakmai egyesülete Ülkén tartott közgyűlést

Székely szolgáltatásról, pásztorképzésről, tangazdaságok fejlesztéséről is egyeztettek

(0 Szavazat)60 megjelenítés

A Sükői halastó közelében tartotta közgyűlését a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete április 29-én, vasárnap. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a napirendi pontok megvitatása előtt vitatott meg több olyan témakört az egyesület tagjaival, amelyek révén a megye egyik legjobban működő szakmai egyesület, de más szakmai egyesület tevékenységére is ráerősíteni kíván a megyei tanács és alintézménye a Vidékfejlesztési Egyesület segítségével.

– A minőség biztosításnak a legnagyobb teret az tud adni, ha az egyesületi tagok egymásra tudnak figyelni és a kézművességet még inkább előtérbe tudjuk helyezni a hagyományos és helyi termékek vásárain is. El kell jussunk oda, hogy a szakmai egyesületek a Székely termék védjegy mellett egymás minőség ellenőrei legyenek. Együttműködve az egyetemekkel pedig egy saját fogyasztóvédelmi rendszert kiépíteni, hiszen a hivatalos fogyasztóvédelmi hatóság gyakorlatilag csak büntetések kiosztását végzi – emelte ki Borboly Csaba, hozzátéve, hogy a székely szolgáltatás program kiépítésén is folyamatosan dolgoznak, amely révén a védjeggyel rendelkező termékeket vendéglátó egységek ajánlatai között is szeretnék látni.

A megyei tanács elnöke továbbá hangsúlyozta a tangazdaságok szerepét a fiatal generáció oktatásában, vagyis a kis iskolásokat ránevelni a természet szeretetére és az állattartás szépségeire, hogy a térségnek elhivatott és jó szakembereket neveljenek, ehhez pedig a szakmai egyesületek közbenjárására is szükség van.

Mindezek mellett a pásztorképzés fontosságával is egyetértettek az egyesület tagjai térségünkben. Borboly Csaba egy akkreditált képzés mentén látja a megoldást, hiszen az állatokkal való foglalkozás teljes embert igényel, aki szaktudással is rendelkezik, magasabb béréért pedig felelősséggel végzi munkáját. Ennek mentén pedig a mintagazdaságok kiépítésére is lehet alapozni, összekötve a turizmussal és az előállított termékek helyben értékesítésével.

Annak érdekében, hogy a szakmai egyesületek tevékenysége még eredményesebb legyen a megyeelnök egy olyan személy alkalmazását is javasolta, aki az egyesület hivatalos ügyeit és a pályázati felkészülést segíti elő. Ennek kapcsán a megyei tanács elnöke javasolta, hogy ezen személy fizetése vonzó legyen, amelynek felét a megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete biztosítaná.

Csíkszereda, 2018. április 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774