Saját tulajdonban lévő erdőből sem vihetünk el tűzifát

Nincs rendben az erdészeti törvénykönyv

(0 Szavazat)26 megjelenítés

– Nincs rendben a jelenlegi tűzifahiány és az, hogy saját tulajdonban lévő erdőből sem lehet elhozni tűzifát. Felháborító, hogy drasztikusan büntetik azokat, akik saját erdeikből visznek haza korhadt fát tüzelőnek – véli Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az elmúlt télen is tűzifakrízissel álltak szemben a megye lakosai, de nem csak, mert a probléma országos volt. A helyzeten nem segítenek a jelenleg érvényben lévő vonatkozó jogszabályok, sem az erdészeti törvénykönyv. Számos példa adódik megyénkben is arra, hogy az erdőtulajdonosokat ellehetetlenítik, saját erdeikből sem vihetnek haza tűzifát. A megyeelnök szerint a jelenlegi megszorítások a kisgazdákra hatnak a legkárosabban. Térségünk lakosai nagymértékben tűzifával fűtenek, a törvény értelmében azonban csak szakcéggel lehet fát kitermelni az erdőkből, a szakcégeknek pedig csak egy bizonyos mennyiségen felül profitáló a tevékenység, amit a kisgazdák nem tudnak megfizetni. Emellett sok esetben a korhadt fákat is iparilag felhasználhatónak minősítik, így azt sem engedélyezik kivágni.

Korodi Attila RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezető a 2010/171-es erdészeti szabálysértésről szóló törvény, az ennek rendelkezéseit módosító 2016/51-es sürgősségi kormányrendelet, valamint az erdészeti törvénykönyv normalizálása érdekében levélben kéri az önkormányzati vezetők javaslatait. Borboly Csaba a javaslatok megfogalmazásában kéri a megye lakosainak közreműködését, fogalmazzák meg tapasztalataikat, meglátásaikat az ügyben. A fent említett jogszabályok Borboly Csaba konzultációs csoportjában is tanulmányozhatók, és javaslatokat is megfogalmazhatnak ezen a fórumon, vagy elküldhetik az info@borbolycsaba.ro e-mail-címre.

Csíkszereda, 2017. február 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774