Romániának döntenie kell: az emberi élet vagy a lakott településéken tanyázó védett állatok a fontosabb

Borboly Csaba: a párbeszéd híve vagyok, nem a feljelentéseké, de ez még jól jöhet

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Az egyik központi online portálon megjelent hír szerint büntetőjogi feljelentést kezdeményeznek ismeretlen tettes ellen a tusnádfürdői medvék kiemelésére vonatkozóan. A kezdeményezők, egy hajdani szenátor és a tévéképernyőkön szívesen szereplő szociológus szerint az egyedek kiemelésével a minisztérium és a vadásztársulás megsértette az állatvédelmi törvény előírásait.

- A párbeszéd híve vagyok, nem a feljelentéseké, de talán most ennek a rágalmazó feljelentésnek pozitív következményei lehetnek. Ismereteim szerint, az állatvédelmi törvénynek teljes más tárgya van, így csupán arra tudok következtetni, hogy a két feljelentő, aki valószínűleg csak állatkertben látott medvét, egyszerűen olcsó médianyilvánosságot akar. Ezzel sincs semmi baj, csak ezt ne a tusnádfürdői, Hargita megyei emberek életének veszélyeztetésével tegyék meg. Jöjjenek el Tusnádfürdőre, tapasztalják meg, mit jelent folyamatos veszélyérzettel élni, s utána nyilatkozzanak vagy tegyenek feljelentést. De egyszerűen elolvashatják az uniós irányelveket, ami szintén törvénynek számít, és rájönnek, hogy a „nem cselekvés” is bűncselekmény. A pozitív hozadéka ennek a rágalmazó feljelentésnek, hogy az uniós és a hazai törvények betartását fogja érvényesíteni az ügyészség, és elutasítják vagy semmisnek nyilvánítják a feljelentést. És ha a feljelentés ügyészségi, vagy rosszabb esetben bírósági eljárás során elutasításba részesül, akkor a témát érintő médiacirkusz lezárul, az illetékes intézmények külső nyomás nélkül tudják végezni a munkájukat - fogalmazott a hír kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke.

A megyeelnök hozzátette, a feljelentésekkel való fenyegetés teszi tönkre az országot, és emiatt emberi sorsok vannak folyamatosan veszélyeztetve, vagy a bürokrácia útvesztőjében elvesznek a teljesen törvényes megoldások.

- Ha minden egyes rendelkezés után a minisztérium munkatársai az ügyészségre járnak nyilatkozni vagy a bíróságra tanúvallomást tenni, akkor ki fog foglalkozni a medvepopuláció megőrzésével? Vagy vegyük a tegnapi csíkszeredai esetet. Mi van, ha az iskolai év közben történik, amikor több száz gyerek érkezik egyszerre az iskolában? Vagy ki kárpótolja a tegnap este Tarcsafalva határában megsebzett személyt, vagy a ma hajnalban a Csíkszentdomokos határában az országúton a semmiből előbukkanó medvét elütő házaspár anyagi kárát? Vagy ki lett volna a felelős, ha az ütközés tragédiával végződik? Ki fog a megelőző tevékenységekkel foglalkozni, ki fogja kidolgozni a prevenciós kvóta működését, ha mindenkit feljelentéssel fenyegetnek? És végre a román állam is el kell döntse mi a fontosabb: a az emberi élet az lakott településéken tanyázó védett állatoké. – nyilatkozta a megyeelnök.

Borboly Csaba azt a vetületét is felvetette a dolognak, hogy felelőtlenség az egy-egy veszélyes példány kiemelését végző vadásztársulatokat feljelentésekkel fenyegetni: - A vadászegyesületek elsősorban sportvadászattal és halászattal foglalkozó civilszervezetek, hogy gyakran saját költségükre elvállalják egy-egy közösség védelmezését, azért tisztelet jár és nem fenyegetés. Mert könnyen elfordulhat, hogy a társadalmi és jogi rágalmazás miatt az együttműködési hajlandóságuk semmibe vész.

 

Csíkszereda, 2018. augusztus 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774