Román és magyar középiskolások táboroztak Borospatakon

Egy román-magyar együttélési kódex kidolgozásában a diákok javaslatait is figyelembe veszik

(0 Szavazat)26 megjelenítés

Október 8–13. között a gyimesi Borospatakon táborozott 53 román és magyar középiskolás diák, akik a csíkszeredai Octavian Goga és a Segítő Mária középiskolákból érkeztek. Az etnikumközi kapcsolatokra épülő Puzzle Camp elnevezésű tábort a Hargita Megye Tanácsa tagságával létrejött Hargita Megyéért Egyesület szervezte, egy hasonló tavalyi program folytatásaként. A projektet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatja, tavaly két egy hétvégés workshopot szervezett az egyesület a diákoknak, idén egy hatnapos táborra került sor.

A tábor tematikus napokra épült, a csapatépítő játékokon kívül a különböző kézműves tevékenységekbe, a filmkészítés és a fotózás világába nyertek betekintést a diákok, gyimesi és moldvai néptáncokat tanultak, ismerkedtek a helyiek történelmével. Kora reggeli programjaikon kenyeret sütöttek, tornáztak és megismerkedtek azzal a 83 mozgásformával, amely megtalálható Csíkszeredában. A MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) képviselőinek előadásából többet megtudhattak a jogaikról, illetve kötelezettségeikről, amit mindannyian hasznosnak tartottak.

A táborozó diákokat meglátogatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki Olcsvári Péterrel, a MAKOSZ ügyvezető elnökével a diákönkormányzati tevékenység fontosságáról, a MAKOSZ és a HaDiT (Hargita Megyei Magyar Diáktanács) együttműködéséről beszélt, illetve Hargita Megye Tanácsa támogatásáról és a közös projektekre vonatkozó nyitottságról biztosította a MAKOSZ képviselőjét.

A táborozó román és magyar diákok egy műhelymunka keretében a csíkszeredai ifjúsági élet és lehetőségek javításáról értekeztek, illetve javaslatokat fogalmaztak meg egy tervezett román-magyar együttélési kódex szabályzatára vonatkozóan, amit a későbbiekben felhasznál Hargita Megye Tanácsa.

A tábort kiértékelő beszélgetésen egyöntetűen hasznosnak találták a programot, úgy vélekedtek, a különböző programok alatt jobban megismerték egymást, betekintést nyertes egymás kultúrájába, tanulták egymás nyelvét, új barátságok kötődtek. Jól érezték maguk a közel egy hét alatt a diákok, és mint mondták, remélik, hogy lesz folytatása a programnak.

A román és magyar diákoknak szervezett programot az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatta.

Borospatak, 2018. október 14.


[ Ifjusági hírek ]

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774