Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Folytatják az atyhai, kissolymosi és büdösfürdői úton folyamatban lévő munkálatokat

(0 Szavazat)37 megjelenítés

- Kelemen Hunor szövetségi elnök által szervezett tegnapi, Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes és fejlesztési miniszterrel folytatott beszélgetésem után az a döntés született, hogy folytatjuk saját költségvetésből az elkezdett beruházásokat, és a későbbieknek ezeket a költségeket visszaigényeljük a kormánytól. Így folytatódnak a munkálatok az atyhai és a kissolymosi úton is. 

A tárca a finanszírozást azért szüntette meg, mivel egyelőre elfogyott az erre elkülönített keret. Bízom benne, hogy a csíkpálfalvi úttal kapcsolatban is lehetőségünk lesz novemberben lebonyolítani a közbeszerzést. Minden beruházásunkkal haladunk valamilyen szinten, és az a legfontosabb, hogy ezeket folytatni tudjuk, hiszen vannak olyan beruházások, amelyeket nehezen, sok utánajárással tudtunk kimozdítani a holtpontról – jelentette be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szeptember 28-án tartott rendkívüli ülésen.

Tartalmas megbeszélése volt Borboly Csabának Vasile Dâncu miniszterelnök- helyettessel Bukarestben. A megyei elöljáró azért kérte a találkozót, hogy megvitassák a regionális fejlesztési minisztérium azon döntését miszerint leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, azaz a csíkpálfalvi (123E), az atyhai (136A), a csicsói (123F), a kissolymosi (134A) és a büdösfürdői (123D) megyei úton folyó munkálatokat.

- Mint egy korábbi közleményben is nyilatkoztam (http://hargitamegye.ro/hirek/borboly-csaba-felhaborito-a-kormany-dontese.html) felháborítónak tartom a kormány lépését, hiszen folyamatban levő munkálatokról van szó, amit az érintett lakosság régóta vár, és végre elmozdulás történt. Az atyhai úttal több mint három hónapja foglalkozom, kéthetente kijártunk a helyszínre, hogy a polgármesterrel, a kivitelezővel és a lakossággal közösen találjunk megoldást a felmerülő problémákra. A kissolymosi út ügyében is számos terepszemle és egyeztetés után sikerült a felek mindegyikével közös nevezőre jutni – nyilatkozta a megyeelnök. Továbbá a miniszter-helyettessel az árvízkárokra vonatkozó pénzekről is egyeztettek, abban állapodtak meg, hogy várhatóan a jövő hét folyamán megkapják a megyei utakon történt árvízkárokra fordítandó pénzek egy részét, illetve a későbbiekben megtérítik azokat az összegeket is, amelyeknek a folyósítására sajnos a megyei utak esetében még nem került sor, habár májusi, júniusi károkról van szó. 

A tanácsülésen megyeelnök arról is említést tett, hogy egy korábbi budapesti látogatása során találkozott Magyarország egyik legnagyobb gyümölcsfeldolgozójának vezetőjével, aki szeretne gyárat létrehozni a megyénkben. Valamint Borboly Csaba felhívta a figyelmet arra a Gazdasági Konferenciára és Pályázati Kerekasztalra, amelyet Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynöksége szervez holnap, szeptember 29-én Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatalban. Kifejtette, remek lehetőség vállalkozók számára, hogy aktuális pályázatokról értesüljenek, sikeres külföldi és itthoni vállalkozókat ismerjenek meg. Emellett megköszönte a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak, hogy lemondott a megyei tanács ellen indított peres eljárásról, és kész együttműködni (http://hargitamegye.ro/hirek/elharult-az-akadaly-az-egyuttmukodes-elol.html).

Az ülésen három napi rendi pontról szavaztak a tanácsosok, két európai uniós pályázatról döntöttek, amelyeket nem sokára befejeznek, valamint az idősek napjára szervezett program módosításáról.

- A 132-es megyei úttal kapcsolatos beruházásról, valamint az inkubátorházról azt kell tudni, hogy mindkét esetben meghosszabbítottuk a szerződés határidejét november 1-ig. Az út esetében már befejezték a munkálatokat, de szükség volt hosszabbításra, mert még nem készült el az átvételi jegyzőkönyv. Továbbá számítógépeket és egyéb felszereléseket bocsátunk azok rendelkezésére, akik majd irodát fognak működtetni az inkubátorházban, elhúzódott a közbeszerzés mivel három esetben is rossz ajánlatot kaptunk, negyedszerre sikerült megfelelő árajánlattal rendelkező jelentkezőt találni, az elkövetkezendő napokban aláírjuk a nyertessel a szerződést, majd következik a leszállítás – magyarázta Barti Tihamér alelnök.

Lőrincz Csilla tanácsos megosztotta, úgy gondolja, hogy a megyei tanács az infrastruktúra fejlesztése mellett részt kell vegyen még egy fontos tevékenységben, azaz  a betegségek megelőzésében. Ezért kezdeményeztek egy előadás sorozatot Zakariás Zoltánnal és Kolozsvári Tibor tanácsossal közösen. Az első előadás a lelki egészség megőrzésére vonatkozik.

Csíkszereda, 2016. szeptember 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774