Rendkívüli tanácsülést hívtak össze a csíkszeredai megyeházán

Későn érkezett a kormány támogatása az árvízkárok rendezésére

(0 Szavazat)61 megjelenítés

– Egyik szemünk sír, a másik nevet. A most kiutalt több mint 13 millió lej nyáron is a rendelkezésére állt a kormánynak, ha akkor megkapjuk a teljes támogatást, amelyet többször kértünk, sok gondot megoldhattunk volna. Jó hír viszont, hogy átvihetjük jövőre, és gazdálkodhatunk vele – értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a szerdán, december 28-án megtartott rendkívüli tanácsülésen. A 13,8 millió lejt Hargita Megye Tanácsa a megyei utak javításaira költheti, amely részletesen a vonatkozó 2016/975-ös kormányhatározatban tanulmányozható.

A tanácsülés kezdetén Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere tartott beszámolót az idei év megvalósításairól a tanácsosoknak. A kórházmenedzser értékelőjében kihangsúlyozta, a megyei tanács hozzáállásának és támogatásaink köszönhetően nagymértékben sikerült javítani többek között a szolgáltatások minőségén. Demeter Ferenc szerint abban a helyzetben, amikor a kormánytól ritkán és kevés támogatást kapnak, sokat számít a megyei tanács hozzáállása. Mint mondta, örül, hogy minden kérést meghallgattak, és sikerült felszereléseket és új orvoslakást vásárolni, valamint elkezdődhet továbbiak építése. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően, mondta a menedzser, az elmúlt években közel negyven orvos telepedett le, Csíkszeredát most már nem elkerülik, hanem érdeklődéssel tekintenek a városra.

A különfélék között szó esett továbbá a tej-kifli kormányprogram gondjairól, amelynek kapcsán Borboly Csaba elvi állásfoglalást javasolt, amelyet a testület is elfogadott, hogy a soron következő prefektusi kollégiumon is felhívja az illetékesek figyelmét, hogy kezeljék komolyan a beérkező panaszokat a szülők vagy iskolaigazgatók részéről. – Lassan oda jutunk, hogy nem mer senki sem a fogyasztóvédelemhez fordulni, mert akkor az illető településen a kisboltosokat az iskolai kivizsgálásokhoz érkezvén sorra büntetik. Így nehéz lesz megoldani a problémát, ha fenyegetetten érzik magukat a pedagógusok és a szülők – tette hozzá a megyeelnök ismételve, hogy továbbra is várják azokat a megoldásokat, javaslatokat, amelyeket még nem próbált meg a megyei tanács. Ferencz-Salamon Alpár-László az oktatási szakbizottság elnöke szerint a megoldás az lenne, ha a fejkvóta ezt a tételt is tartalmazná a kormány részéről, és az iskolák megvehetnék ezt a szolgáltatást, akár helyben. A megyei tanácsos továbbra is biztatja az iskolák tej-kifli-alma program felelőseit, hogy késői szállítás, lejárt szavatosság, darabszám hiány esetén ne vegyék át a termékeket, jegyzőkönyvvel utasítsák el az átvételt, amennyiben a kiszállító átvétel nélkül ott hagyja a termékeket utólag sem vegyék át. Két bizonyítható panasz esetén ugyanis a megyei tanács szerződést bonthat a beszállítóval.

Az iskolaigazgatók témakörével is foglalkozott a testület. Véleményük az, hogy az aligazgatói helyekre szükség van, hiszen jellemzően Hargita megye községei számos településsel rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba javaslatára elvi állásfoglalást adott ki a megyei tanács és levelet fogalmazott meg az RMDSZ parlamenti frakcióinak, amelyben hangsúlyozza, hogy a versenyvizsgáknak köszönhetően sok tanintézetben patthelyzet alakul ki, ahol a jelenleg kinevezett iskolaigazgatók nem jelentek meg a vizsgán, vagy sikertelenül vizsgáztak. A tantestület a régi igazgatót javasolta továbbra is az iskola vezetésére, ez azonban a már említett okok miatt a törvény értelmében nem lehetséges. A levél szerint ezekben az esetekben figyelembe kellene venni az iskola tantestületi közösségének szakmai és emberi véleményét, és ajánlásuknak érvényesülnie kellene. Ugyanakkor a megyeelnök szerint az említett rendelet révén veszélybe kerül a minőségi oktatás biztosítása és a tanintézetek működése.

Patthelyzet a 131-es megyei jelzésű út javításánál
A Felsőboldogfalván áthaladó 131-es megyei jelzésű út javítási munkálatai továbbra is késnek miután patthelyzet alakult ki. Rendszeresen előfordul, hogy a megyei tanács alelnökei nem írnak alá a 124-es és 131-es jelzésű megyei utak ügyében, csak külön egyeztetés, indoklások mentén, amely messzemenően késlelteti a munkát, ezen út esetében a megyei tanács elnöke pedig nem írhat alá. Borboly Csaba ebben a tanácsos kollégák javaslatait várja a kérdésre, hiszen mint mondta többször indokolatlanul állt az ügy előre haladása.

Csíkszereda, 2016. december 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774