Rendhagyó történelemórát tartottak a csíkszeredai megyeházán

Nem tudhatjuk, a gyeprétegek alatt milyen érdekességek rejtőznek

(0 Szavazat)25 megjelenítés

Régészeti ásatásokat végeztek a gyergyói Pricskén, az udvarhelyszéki Kustaly váránál, valamint a csíksomlyói Fodor-kertben. Hargita Megye Tanácsa évek óta támogatja a régészeti kutatásokat, amelyeket a szakemberek végeznek megyeszerte, a támogatásból megvalósuló eredményeket pedig a lassan hagyományossá váló rendhagyó történelemórákon ismertetik az érdeklődőkkel.

Március 4-én, pénteken a 2015-ben folytatott munkálatokról számoltak be a régészek a csíkszeredai megyeházán. A részt vevő diákokat elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte:

– Prioritás kell hogy legyen a történelem megismerése, mert ha eltűnnek az épületek, velük együtt eltűnik a múltunk is. A régészek teszik lehetővé, hogy alaposabban megismerjük történelmünket, és tovább tudjuk adni a szerzett információkat. Ezek a rendhagyó történelemórák azt a célt szolgálják, hogy a fiatalok megismerjék a történelmet, a múltat, érezzék, hogy miért jó itt élni, hazajönni, tudják, hogy mire lehetnek büszkék, mert ez kovácsol minket nemzetté – fejtette ki Borboly Csaba.

A megyeelnök hozzátette, máskor is szívesen látja a diákokat, szervezzenek a megyeházán rendezvényeket, jöjjenek gyakornoknak a megyei tanácshoz, vagy akár egyetem után válasszák munkahelyükként.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is üdvözölte a jelenlévőket. Régészet szakot végzett, így egy ásatáson szerzett humoros emlékéről számolt be. Bihar megyében egy Árpád-kori templom mellett ástak éppen, a helyszínre érkeztek különböző professzorok is, és tanakodtak a maradványokkal kapcsolatban, amikor arra tévedt egy idős ember az unokájával. A kisgyermek a nagyapját faggatta, hogy mi történik ott. Az idős ember a gödrökben lévő professzorokra mutatott, és azt mondta unokájának: „Látod, fiam, ha nem tanulsz, te is odakerülsz.” Az alelnök a mondanivalóját kiegészítette azzal, hogy amióta a politikába került, nem jár annyi ásatásra, de elmondhatja, hogy „jó buli” a hegyekben vagy más helyszíneken táborozni, és nagyon sokat lehet tanulni olyan környezetben, ahol különböző kérdésekről vitáznak, sokkal többet, mint az iskolapadban.

A régészek előadásainak sorát Demjén Andrea, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum régésze kezdte a pricskei vesztegintézetről. Prezentációjából kiderült, ezeket az intézeteket a 18. században azért hozták létre, hogy megfékezzék a korra jellemző betegségek, járványok elterjedését. A régészek a helyszínen gyermektáborokat szerveztek, hogy ők is betekintést nyerhessenek a munkálatokba.

Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze a Kustaly váráról végzett feltárásról számolt be. A vár a fénykorát a 12. században élte, aztán feledésbe merült, tudományos kutatását az 1970-es években kezdték el. Munkájuk abból a szempontból volt nehezebb, hogy nem álltak rendelkezésükre írott források, csupán a maradványokból kellett rekonstruálniuk a történetet. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég feltárni a maradványokat, kell egy közösség, amely fenntartja a romokat, különben ismét pusztulás vár rájuk, térségünkben pedig még problémák vannak ezen a téren.

Az előadások sorát Botár Istvánnak, a Csíki Székely Múzeum régészének A „csíksomlyói gótok” című prezentációja zárta, a Fodor-kertben végzett ásatások eredményeiről számolt be. A szakma nehézségeire is kitért, hogy milyen apró nyomokból kell rekonstruálniuk történelmünket, néha nem is gondolnánk, hogy például a szántáskor előkerülő cserépdarabokból mennyi mindent lehet kiolvasni.

Csíkszereda, 2016. március 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774