Rendezvények a Magyar Nyelv Napja alkalmából

(0 Szavazat)48 megjelenítés

A jövő héten is folytatódik a Magyar Nyelv Napja alkalmából Hargita Megye Tanácsa és alintézményei által szervezett rendezvénysorozat:

November 14-én, hétfőn 15 órától Nyelvhasználat időben és térben címmel a Sapientia egyetem csíkszeredai székhelyének nagy aulája előadás-sorozatnak ad otthont, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke, valamint a Spektrum Oktatási Központ szervezésében. Előadást tart Péntek János akadémikus, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke (A magyar nyelv kiteljesedése és felemelkedése. Az 1844. évi II. Törvénycikk), Magyari Sára a Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékéről (Szóhasználat időben és térben. A fegyelem iskolai képének változásáról), valamint Lajos Katalin a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékéről (Ünnepnapok és hétköznapok a magyar helyesírásban). Ezt követi egy könyvbemutató Kiss Tamással, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársával, az Iskolák veszélyben című kötet társszerzőjével, akivel Tódor Erika-Mária, a Humántudományok Tanszék oktatója beszélget.
Hétfőn 17 órától a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban Szóról képre címmel kiállítást és felolvasást szerveznek. A projekt tekinthető tulajdonképpen egy játéknak, kihívásnak, kísérletnek. Célja továbbá, hogy az irodalmi szövegrészt átvigye egy szubjektív ábrázolási formába. A programban V–VIII. osztályos diákok vesznek részt. Az eseményen jelen lévők megtekinthetik egy szövegrész „100-féle” illusztrálását.

November 15-én, kedden 16 órától a Kájoni János Megyei Könyvtár a középiskolás diákok olvasókörét tartja Szép versek címmel. A részt vevő tanulók kedvenc magyar versüket hozzák erre az alkalomra. A délután az elhangzott versekkel kapcsolatos műhelymunkával folytatódik.

November 16-án, szerdán a Székelyföldi Akadémia részeként Daczó Katalin Emlékképek a Nagy Háborúból és Kovács Hont Imre Tanyavilág című köteteit ismerteti és a szerzőkkel elbeszélget Sarány István, a Hargita Népe napilap főszerkesztője. A bemutatónak a gyergyóditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház konferenciaterme ad otthont 15 órai kezdettel.

A Hargita Megyei Kulturális Központ Komolyzene Hargita megyének programsorozata részeként november 17-én, csütörtökön 19 órától Szépvízen Szemelvények a XVI–XIX. századi magyar zenéből címmel szervez koncertet. Helyszín: a polgármesteri hivatal díszterme.

A parlament mindkét háza tavaly fogadta el azt a tövényjavaslatot, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke kezdeményezésére az RMDSZ nyújtott be, és amely november 13-át a Magyar Nyelv Napjának nyilvánítja Romániában. Ennek értelmében minden évben november 13-án azokon a romániai településeken, ahol magyarok élnek, kulturális eseményekkel ünnepelhetik a magyar nyelvet a helyi önkormányzat támogatásával, egy időben a magyarországi és más országbeli rendezvényekkel. 2011. szeptember 26-án a magyar Országgyűlés a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt (http://www.hargitamegye.ro/hirek/a-magyar-nyelv-napjat-unnepeltek-hargita-megyeben.html).

Csíkszereda, 2016. november 13.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774