Rendbe kell tennünk útjainkat, még ha gondokkal is jár

Várják a jelentkezőket a Csíkdelnét, Csíkpálfalvát és Csíkcsomortánt összekötő megyei útszakasz felújításának kivitelezésére

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa meghirdette a közbeszerzést a Csíkdelne, Csíkpálfalva és Csíkcsomortánt összekötő 123E jelzésű útszakasz felújítási munkálataira. Az elektronikus közbeszerzési honlapon (SEAP) szereplő adatok szerint a becsült érték közel 6 800 000 lej, az ajánlattevés határideje pedig május 29. A kivitelezés magába foglal ballaszt leterítést 25 cm, kövezést 15 cm vastagságban, aszfaltréteg öntését, valamint sáncok, hidak, közlekedési táblák, mellékutak bejáratának rendezését, kanálistetők megemelését. A munkálatokat a Techno Consulting Kft. által elkészített terv alapján kell kivitelezni. 

- Egy térség lakóinak nem mindegy, hogy milyen úton lehet megközelíteni a települést. A beruházás közösségteremtés szempontjából is fontos, ugyanis egyre többen költöznek Csíkszeredából a környékbeli falvakba, és az ott felnövő gyermekek jövője érdekében az ilyen munkálatokra szükség van. Továbbá a turizmus szempontjából sem mellékes, ezért az érintettek joggal várják el az út felújítását. Fontos, hogy olyan településeken is, mint Csíkpálfalva rendbe tegyük útjainkat, még ha gondokkal is jár – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kiírás kapcsán.

Miután a megyei tanács illetékes munkatársai elkészítették a csíkpálfalvi út felújítási munkálataival kapcsolatos kiíráshoz szükséges dokumentációt, az ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice) ellenőrzése következett, a közbeszerzéseket ellenőrző hatóság két alkalommal is kérte a dokumentáció kiegészítését. Minekutána az ANAP jóváhagyta a papírokat, az illetékesek feltöltötték az országos elektronikus közbeszerzési rendszerbe, jelenleg várják a cégek jelentkezését a munkálatokra. A program szerint május 29-én lesz a borítékbontás, szerződéskötés pedig az ajánlatok kiértékelése után következik, ez június második felében vagy július elején várható. Mindezeket követően a kivitelező július folyamán kezdheti el a munkálatokat. A kivitelezéshez szükséges teljes összeg biztosítva van, a megyei tanács rendelkezésére áll. Jelen pillanatban nincs akadálya a beruházás elkezdésének, akadályt majd az esetleges óvások jelenthetnek.

Az említett szakasz felújítása évekkel korábban elkezdődött, mivel a megyei tanács a munkálatok során több akadály is ütközött, köztük, hogy a kivitelező cég, a Widia Kft. 2015. november 25-én beperelte a megyei tanácsot, azzal vádolva, hogy nem teljesítette a 2014. november 4-én megkötött 12/24020-as szerződésben foglalt kötelességeit, és 1 201 312 lejnyi összeg kifizetésére kérte. Azonban a Hargita Megyei Törvényszék igazat adott a megyei tanácsnak, és elutasította a Widia Kft. panaszát tavaly szeptemberben. További nehézséget okozott, hogy tavaly év végén, miután alig sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást, a regionális fejlesztési minisztérium arról értesítette a megyei tanácsot, hogy leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, köztük  a csíkpálfalvi (123E) munkálatokat is.

A Csíkszereda–Pálfalva közötti út modernizálására vonatkozó műszaki terv aktualizált formáját konzultációra bocsátották a facebookon, a lakosság által megfogalmazott észrevételek elérhetőek a következő linken: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/750056428493141/.

- Örülök, hogy a lakosság mindig aktívan részt vesz a közösségi hálón indított konzultációkon, mert azok tudnak igazán hozzászólni egy adott témához, akik naponta tapasztalják a problémát – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2017. május 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774