Recept túlsúllyal küzdőknek: heti háromszori táncház

Véget ért a magyarországi orvoscsoport által végzett szűrővizsgálat

(0 Szavazat)54 megjelenítés

Több mint kétezer csíkszentimrei és környékbeli élt a lehetőséggel április 18–22. között, hogy Hargita Megye Tanácsa programja révén részt vegyen a szolnoki orvoscsoport szűrővizsgálatán. Mint korábban hírül adtuk, tizenöt szakorvos és asszisztens érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Szentimrére, hogy a hét folyamán szűrővizsgálatokat végezzen. A vendégorvosok között volt fogorvos, neurológus, gyermekorvos, kardiológus, bőrgyógyász, gyógytornász, valamint szemész is. A jelentkezők először laboratóriumi vizsgálaton, testsúly-, magasság-, vérnyomásmérésen vehettek részt, majd csak utána irányították őket a szakorvosokhoz.

– A több mint kétezer részvételi szám ennél több vizsgálatot jelent, ugyanis sokan két-három szakorvosnál is megfordultak, az orvosok egymásnak átküldték a pácienseket, ha szükségesnek találták – nyilatkozta a péntek esti záróeseményen Lőrincz Ambrus kardiológus, az orvoscsoport tagja. Azt is közölte, hogy csaknem 300 gyermeket vizsgáltak meg, akik között nagyon sok mozgásszervi megbetegedést állapítottak meg, például több mint 90 százalékuk lúdtalpas, ami Lőrincz Ambrus szerint a civilizációs körülményeknek – ma már nem járnak mezítláb, kevés a testnevelésóra stb. – tudható be. Emellett körülbelül 300 EKG-vizsgálatot végeztek.

Kérésünkre Bognár Éva bőrgyógyász szakorvos is beszámolt tapasztalatairól, eszerint a hét folyamán a vizsgált betegek között találtak tíz bőrrákost, négy lisztérzékenyt. Megjegyezte, hogy egyre gyakoribb a lisztérzékenység. A felsoroltak mellett több esetben fedeztek fel anyajegy-elváltozást.

A szakemberek arról is beszámoltak, hogy szinte mindegyik megvizsgált gyermeknél fedeztek fel rossz fogat, és majd’ minden lakost túlsúlyosnak találtak. Utóbbira azt a receptet ajánlották, hogy hetente legalább háromszor menjenek táncházba, és ott ropják.

A vendégeknek szombatra kirándulást szerveztek, ellátogattak Büdösfürdőre, a Szent Anna-tóhoz, a Mohos-tőzegláphoz, valamint a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrához.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezúton is köszöni a testvérmegye csapatának munkáját, illetve örömét fejezi ki a tartalommal megtöltött kapcsolatért. A megyeelnök a hét elején levélben is megköszönte, Kovács Sándor jász-nagykun-szolnoki elnöknek, az együttműködést és a támogatást a szűrővizsgálatok megszervezésében. Hargita Megye Tanácsánál néhány éve pályázhatnak települések, hogy magyarországi orvosok által folytatott szűrőprogram helyszínei lehessenek, ezúttal Csíkszentimrére esett a választás. A már hagyományossá vált egészségiállapot-felmérő programnak egészségnevelő, mozgósító hatása van, hiszen ez a rövid idő nem elégséges gyógyító tevékenység végzésére.

Csíkszereda, 2016. április 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774