Ráirányítani a figyelmet vízkészleteink védelmére

WaterWatcher ifjúsági csereprogram 

(0 Szavazat)16 megjelenítés

A Vidéken Jó! Alapítvány koordinálásában megvalósuló WaterWatcher ifjúsági csereprogram előkészítő találkozóját rendezték meg április 10-11. között a partner szervezetek képviselői, a koordinátorok, műhelyvezetők, csoportvezetők részvételével a Baranya megyei Szaporcai Cifraházban. A program romániai partnere a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás.

Az előkészítő találkozón Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője ismertette a Hargita megyei adottságokat, ugyanakkor bemutatta a Visit Harghita mobiltelefonos alkalmazást is.

A program keretében magyar, észt, portugál, olasz és erdélyi fiatalokkal közösen az egyik legnagyobb globális környezeti problémával, a vízhiánnyal, továbbá a vízkészleteink védelmével, a gazdaságos vízhasználattal foglalkoznak. A projekt az EU Erasmus+ programja támogatásával valósul meg. A tervek szerint július 1-15. között kerül sor a partner szervezetek által ajánlott résztvevőkkel a találkozóra Szaporcán. Hargita megyéből a Sapientia EMTE csíkszeredai Karáról várják hat hallgató jelentkezését, akiknek Vincze Éva Boglárka lesz a csoportvezetője. A jelentkezés feltételeit a későbbiekben teszik közzé az ADI Harghita közösségi oldalán.

– Nyáron, a projektben résztvevő fiatalok elsajátíthatják a kerti zuhanyzó készítését, valamint „filléres” öntöző berendezések használatát. Az ott megszerzett tudást és tapasztalatot, majd idehaza is kamatoztatni tudják, megosztva azt a nagyközönséggel is – fogalmazott Szabó Károly.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a kezdeményezést, megítélése szerint rendkívül fontos, hogy a jövő szakemberei már egyetemi éveik alatt ily módon is szakmai tapasztalatokra tegyenek szert, amit majd a későbbiekben itthon hasznosítani tudnak.

– A víz amellett, hogy létszükségletünk az itt élő gazdálkodóknak is elengedhetetlen, ezért foglalkoznunk kell vízkészleteink fenntarthatóságával – nyilatkozta Borboly Csaba.

– Mivel rurális környezetben élünk, így Hargita megyében, Székelyföldön, de Erdélyben is több ezer embert érint ez a problémakör. Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik. Az APIA-s támogatás sokat segített az elmúlt 12 évben, a csökkenése a gazdák és családjaik megélhetését veszélyeztetné! Fontos, hogy május 26-án támogassák az erős magyar képviseletet, hogy EP-képviselőink kiálljanak a gazdákért Brüsszelben! – fogalmazott Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2019. április 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774