Premierek a 7. Csíki Jazzfesztiválon

Nemzetközivé nőtte ki magát a csíkszeredai rendezvény

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Hét évvel ezelőtt még Mini Jazzfesztiválként indult, mára országosan elismertté és nemzetközivé vált a Csíki Jazzfesztivál, melyet sokan a megyeközpont egyik legismertebb nyári programjaként tartanak számon.

Az idén augusztus 21. és 23. között megszervezett fesztivált annak központi helyszínén, a csíkszeredai Mikó-várban ismertették a szervezők és a támogatók augusztus 13-án, csütörtökön sajtótájékoztatón. Szilágyi Nóra fesztiváligazgató mellett jelen volt Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) vezetője, André Zsuzsanna, Románia Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának munkatársa, továbbá Mircea Colceriu médiaszakember és Fekete Bernadetta színésznő. Szilágyi Nóra énekesnő, a fesztivál megálmodója örömének adott hangot, hogy a kis, családias hangulatúnak megálmodott fesztivál alig pár év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, ehhez nagymértékben hozzájárultak az évek során itt fellépő neves művészek.

Hargita Megye Tanácsa az előző évhez képest még nagyobb összeggel, az alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül 20 ezer lejjel támogatta a fesztivál létrejöttét, emellett logisztikai segítséget is nyújt a fesztivál minél színvonalasabb megszervezése érdekében. Zonda Erika vezérigazgató kiemelte, a megyei tanács számára azért is különösen fontos az ilyen jellegű kulturális események támogatása, mivel az idegenforgalom növekedését is remélik ezektől.

– Egy ilyen típusú rendezvény mind hazai, mind külföldi vendégeket ide vonzhat. Külön öröm számunkra, hogy a fesztivál terjeszkedik, idén nemcsak Csíkszeredában, hanem több településen lesznek koncertek, így a gyergyószentmiklósi és a székelyudvarhelyi közönség is helyben élvezheti a dzsesszmuzsikát – fogalmazott Zonda Erika.

– A programot látva biztos vagyok abban, hogy páratlan zenei élményben lesz részük a felnőtteknek, de a szervezők a gyerekekre is gondoltak, számukra is érdekes foglalkozásokkal készülnek – hangsúlyozta Ferencz Angéla, a HMKK vezetője.

Románia Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala harmadik éve támogatja pályázati úton a fesztivált, megítélésük szerint a zene kiváló eszköz arra, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz a multikulturalitás jegyében.

Az idei évben Mircea Colceriu a fesztivál sajtóban való népszerűsítésében segít, míg Fekete Bernadetta színésznő a külföldi fellépőkkel tartja a kapcsolatot.

A sajtótájékoztatón a fesztiváligazgató ismertette a rendezvény programját: augusztus 21-én, pénteken este egy helyi zenekar bemutatkozásával kezdődik a fesztivál, majd a Sebastian Spenache Trio lép színpadra. Hargita Megye Tanácsa támogatásával első ízben lép fel Erdélyben a Random Trip, többek között Gereben Zitával és Luiza Zannal kiegészülve. Szombaton fellép Váczi Eszter és a Quartet, majd Elsa Valle y sus Hermanos (CU, HU) mutatkozik be a csíki közönségnek. Szilágyi Nóra külön kiemelte a Romániában első ízben fellépő világhírű Lars Danielsson Trio szombat esti koncertjét, amelyre az ország majd minden részéről várnak érdeklődőket. Vasárnap a Made in 234, a marosvásárhelyi Student Jazz nyertese, majd a SoulBlaster – Tower of Power tribute band koncertezik, végül a Papajazz lép a Mikó-vár színpadára. A programsorozat részeként szombaton és vasárnap délelőtt 10 óra 30 perctől interaktív foglalkozást tartanak gyerekeknek, majd workshopot az Ólommadár kultúrkocsmában.
A részletes program elérhető a http://jazzfestival.ro/minijazz/hu honlapon.

Csíkszereda, 2015. augusztus 13.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774