Premier a megyei költségvetés elfogadásának történetében

Nagyszabású útfelújítások várhatók

(0 Szavazat)154 megjelenítés

Az idei megyei költségvetés tervének elkészítésekor Hargita Megye Tanácsa az utakra és a beruházásokra fektette a hangsúlyt. 261 millió lej értékű útfelújítás tervezését tűzték ki célul a megkezdett munkálatok mellett, ebből 25 millió eurónyit, vagyis felét EU-s forrásból kell Barti Tihamér illetékes alelnök irányításával lehívni, a többit meg saját vagy kormányzati forrásból, szükség esetén pedig akár hitelből biztosítják. 

Borboly Csaba megyeelnök szerint a megyei besorolású utak rendbetétele, karbantartása a megyei tanács egyik fő feladata és törvényes kötelezettsége. A március 13-án, hétfőn Csíkszentsimonban tartott soros havi ülésen rámutatott arra, hogy a 2016/907-es törvény szerint csak azokat a beruházásokat támogathatják, amelyeknek rendben van a dokumentációjuk – az elmúlt években sok ilyen iratcsomó nem készült el, ami akadályt jelentett a helyi projektek támogatását illetően. Kivételt képeznek azok a munkálatok, amelyeket már elkezdtek, vagy amelyekre szerződést kötöttek.

Újdonság, hogy még az ülés befejezése előtt elérhetővé vált az http://investitii.hargitamegye.ro/nota-de-fundamentare-cjh weboldalon a 174 elfogadott beruházás és eszközbeszerzés listája, amelynek összértéke 79 millió lej (ebbe beletartoznak az alintézményeken keresztül támogatott projektek is). Mindez az átláthatóságot, a döntéshozatal folyamatának követhetőségét szolgálja.

Az utak felújítását illetően elhangzott, hogy a kissolymosi, a csíkpálfalvi, a hargitafürdői, a zetelaki gát melletti és Tölgyes–Ditró közti szakaszon lesznek felújítások, de nemcsak, mert a listán szerepel a Remete és Várhegy közti 153D megyei út, Kőrispatak és Maros megye határa közti szakaszok is. Az utak tervezése kapcsán a megyeelnök reményét fejezte ki, hogy Hargita megyei tervezők jelentkeznek a kiírásra, mivel a „messziről jött” szakemberekkel rossz tapasztalatai vannak. Emellett a testület vállalást tett amellett, hogy 2020-ig egybefüggő aszfaltréteget terítenek a lázárfalvi, kászoni, szentmártoni-bánkfalvi, csíkszentgyörgyi-menasági, lóvészi, szakaszt, tekerőpataki, tölgyesi, szépvízi-szentmihályi, városfalvi, oroszhegyi, etédi-kőrispataki, varsági, szentpáli, ditrói-remetei, salamási-várhegyi, bélbori szakaszra. Számítanak a kormány Országos Helyi Fejlesztési Programjára (PNDL) és a Regionális Operatív Program pályázataira is, előbbi esetében a testület megelőlegezte a pénzt, de ha valamelyik projekt bekerül a kormányzati programba, akkor a megyei tanács átcsoportosítja az oda szánt költséget.

Folytatódik a Kisfalu keretprogram és a járdaprogram, amely révén a megyei utak településeken áthaladó szakaszai mentén építene gyalogosutakat, ami a lakosság biztonságának növelését szolgálja, akárcsak a megyei utakra tervezett térfigyelő kamerák. Hargita Megye Tanácsa pályázati programjai idén is folytatódnak, több területen növelték a keretösszeget, például az önkéntes tűzoltóknak szánt keret 100 ezer lejjel, a sportprogram pedig 75 ezer lejjel nőtt. (A pályázati programról részletesebb tájékoztatással külön szolgálunk majd.) Az egészségügy fejlesztése továbbra is prioritás, bővítik a Csíkszeredai Megyei Sürgősség Kórház és a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház felszerelését, és újabb szolgálati lakások épülnek orvosok számára.

A megyeelnök fentieket ecsetelő hozzászólásáról készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/vb.215328865181171/1215527508494630/?type=3&theater

Az ülés utáni élő bejelentkezésének videója itt nézhető meg:

https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1468946813124413/?hc_ref=NEWSFEED

Csíkszereda, 2017. március 13.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774