Partnerségben népszerűsítenék a szakoktatást

A szakoktatás népszerűsítéséért indítanak programokat azok a szervezetek is, amelyeknek tagja Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)88 megjelenítés

A szakoktatás témakörében tartott megbeszélést a szakoktatás munkacsoport és a meghívottak a csíkszeredai megyeházán kedden, február 7-én. Jelen voltak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Ferencz-Salamon Alpár tanácsos, Farkas Enikő, a megyei tanács programokkal és pályázatokkal foglalkozó igazgatóságának vezérigazgató-helyettese, Csíki Anna, a megyei tanács munkatársa, Görbe Péter főtanfelügyelő, Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központjának igazgatója és a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség munkatársai.

A találkozó fő témája az volt, hogy az egyes intézmények hogyan tudnak hozzájárulni a szakoktatás fellendítéséhez. Felmerült, hogy a Barangoljunk Székelyföldön elnevezésű program keretében el lehet vinni a gyermekeket tanműhelyekbe. A Szakmák éjszakája programnak kidolgoznak egy egységes arculatot, és ennek megfelelően megtartják a megye minden térségében. Itt vetíthetnek kisfilmeket, amelyek bemutatnak egy iskolát és egy, az adott szakmában megvalósult sikertörténetet, javasolta Ferencz-Salamon Alpár. A megyei tanács elvi határozatot fogadott el a Kisszakma programról, ebből finanszíroznák a Kiskonyha, a Kisműhely és a DigiSuli programot. A DigiSuli a digitális készségek hangsúlyosabb fejlesztését szolgálná, mondta Ferencz-Salamon Alpár.

Borboly Csaba 21 pontban írta össze a teendőket, ezek között szerepel például, hogy fel kell mérni, mire van szükség, viszont a felméréseket össze kell fogni egy rendszerbe, így a különböző intézmények is segíteni tudják egymás munkáját, mondta Borboly Csaba. Erre legalkalmasabbnak a megyei tanács elemzőcsoportját nevezték meg, illetve a fejlesztési ügynökséget megbízták, hogy erről a rendszerről értesítse a vállalkozói szervezeteket. Az önkormányzati fejlesztési társulások és a kistérségi társulások is segíteni tudják tevékenységükkel a szakoktatást, ezért belefoglalják az idei tevékenységi tervükbe. Az Iskola másként programban is helyet kap a pályaorientáció. Legyenek pilótaprojektek, mint például a Kós Károly Szakközépiskolával indított program a csíkszeredai megyeháza lépcsőzetének javítására. Listát kell készíteni arról, hogy milyen szakiskolai tankönyvek magyarra fordítására van szükség. A különböző programok és ötletek az intézmények partnerségével tudnak megvalósulni, hangsúlyozta a megyeelnök. Működik egy honlap, amely diákoknak és szülőknek külön biztosít platformot, ezt kell továbbfejleszteni és vonzóvá tenni, illetve a televízióban is lehet bizonyos rendszerességgel adástéma a szakoktatás a népszerűsítés érdekében, szerepel a javaslatok között. A Kiskonyha és a Kisműhely programot kihasználva az iskolák számos eszközt beszerezhetnének egymástól, hangsúlyozta Borboly Csaba. Továbbá elmondta, felhívják a települések figyelmét, hogy igényeljék a pályaorientációt az 5–8. osztályosoknak és a szakiskolai tanműhelyek meglátogatását.

Bíró Barna Botond alelnök azt mondta, össze kell fogni a működő dolgokat, újabb szakosztályokat kell indítani és azokat támogatni, illetve törekedni kell a mentalitásváltásra a jó példák, sikeres szakemberek bemutatásával.

Az európai uniós projekteket a vállalkozói készségek fejlesztésére a fiatalok esetében, illetve a humánerőforrás fejlesztésére kell fordítani, mondta Ferencz-Salamon Alpár. A vállalkozói készségek fejlesztésére after school programokat, virtuális cégeket, képzéseket stb. lehet létrehozni.

Görbe Péter fórum szervezését javasolta a gyermeklétszám alakulásának témájával, amelyre az önkormányzatokat és az érdekvédelmi szervezeteket is meghívnák. A főtanfelügyelő ezt fontosnak tartja a hosszú távú tervezés szempontjából.

A szakoktatás témájában végzett felmérésekről, elemzésekről és Hargita Megye Tanácsa kezdeményezéseiről az alábbi linkeken olvashatnak:

http://elemzo.hargitamegye.ro/szakoktatas/

http://hargitamegye.ro/szakoktatas.html

Csíkszereda, 2017. február 8.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774