Otthonteremtő programmal segítenék a fiatalokat a hazatérésben

Hargita megyéből is alakítják az EU-s ifjúságpolitikát

(0 Szavazat)44 megjelenítés

Az ifjúság területén folytatott európai együttműködésről készíthet jelentést Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a következő időszakban a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként, a szeptember 22-i jelölésének köszönhetően. A dokumentum véglegesítése előtt konzultációsorozatot folytat itthon és Brüsszelben egyaránt, az első beszélgetést október 5-én, hétfőn tartották a csíkszeredai megyeházán ifjúsági szervezetek képviselőivel és a területen illetékes szakemberekkel. Borboly Csaba kifejtette, hogy véleménye szerint Európa egyik legnagyobb problémáját képezi a politika ifjúsággal szembeni közömbössége, ezért nagy kihívásnak tekinti a fiatalok érdekeinek megjelenítését a szóban forgó jelentésben.

– Az időnk kevés, mivel október 21-ig el kell küldenünk egy előzetes munkapéldányt az RB-nek. Azért vállaltam, hogy raportőrként jelentést készítek ebben a témában, mivel ezáltal a romániai helyzetre is ráirányíthatjuk a figyelmet, és teret adhatunk szempontjaink érvényesítésének. A konzultációk során kompromisszumokat kell kötni a többi ország, illetve pártcsalád képviselőivel. Bízom benne, az, hogy Navracsics Tibor az Európai Bizottság (EB) ifjúsági területen is illetékes biztosa, segítséget jelent majd a munkámban, nagyobb megértésre találunk általa az uniós intézményekben – jelentette ki a megyeelnök.

Mint elhangzott, valószínűleg az RB februári plenáris ülésén szavaznak a jelentés végleges formájáról, előtte pedig az illetékes szakbizottságban tárgyalják. A dokumentum elkészítéséhez szakértőnek felkért Csák László elmondta, hogy az uniós adminisztrációnak fontos az ifjúságügy, amit az is mutat, hogy Navracsics Tibor személyében ifjúságügyi biztos tevékenykedik.

– Az EU, mint az az EB közleményéből (amelyen a jelentéstervezet szövege alapszik – a szerk.) kiderül, eléggé problémásnak tartja a kérdéskört. Még sosem volt ennyire magasan képzett az ifjúság, de kettős helyzet van: képzések terén jó a helyzet, ugyanakkor a munkanélküliség erősen sújtja ezt a generációt, a második világháború óta a legnagyobb mértékben, és a politikai-közéleti részvétele is alacsony arányú. Ennek megváltoztatásában szeretne aktívabb szerepet vállalni az EB. A problémákat meg kell jeleníteni a dokumentumban, az ezen való gondolkodás folyamata elkezdődött. Kész válaszaink jelen pillanatban még nincsenek, ezért is fontosak ezek a konzultációk – vázolta fel a témakört Csák László.

A hozzászólók olyan uniós szintű programok elindítását javasolták, amelyek a külföldön munkát vállaló fiatalok hazatérését támogatnák, a probléma tagállami szinten való kezelése ugyanis nem elégséges. EU-s otthonteremtő programra lenne szükség, valamint egységes, könnyen elérhető adatbázis létrehozására, amely egy kattintásnyira van az érdekeltektől, akik minden hazatérési lehetőségről, támogatásról értesülnek azon a felületen, hangzott el.

A további konzultációkon kívül a területen illetékes szervezetek írásban is megfogalmazhatják javaslataikat legkésőbb október 18-ig.

Csíkszereda, 2015. október 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774