Őszi Zenei Kavalkád

(0 Szavazat)12 megjelenítés

Udvarhely újra klasszikus zenére hangolódott 2019. október 23-27. között.  Szerdától vasárnapig került sor a több éves hagyományra visszatekintő Őszi Zenei Kavalkád  Fesztiválra – szám szerint a hetedikre - a Székelyföldi Filharmónia szervezésében.

A fesztivál 5 napon keresztül biztosított változatos klasszikus zenei programokat az érdeklődők számára, a meghívott előadók idén Erdély, Magyarország, Norvégia és Németország elismert muzsikusai voltak. Október 23-án, szerdán, Szőcs Botond, a fiatal kora ellenére európai (és nemcsak) elismertségnek örvendő zongoravirtuóz Fr. Chopin balladáit és prelűdjeit játszta a nagyérdeműnek. Csütörtökön Balogh Ferenc udvarhelyi származású budapesti hegedűművész (a Nemzeti Filharmonikusok első hegedűse) kápráztatta el újra a közönséget virtuóz hegedűjátékával. Ruha István egykori tanítványa ma is fantasztikusan játszik, s ittléte alatt mesterkurzust is tartott a Palló Imre Művészeti Líceum kiemelkedő tehetségű hegedűs növendékeinek. Pénteken „20. századi magyar zeneszerzők cselló- és zongoraművei” címmel tartott kamaraestet
Tokaji-Eikeset Krisztina (Norvégia) – cselló, Brezóczki Gabriella (Németország) – zongora és Czumbil Bernadette (Románia) – zongora. A rendkívül színvonalas hangverseny keretében a művészek szóban is bemutatták a magyar kultúrtörténet ezen kincseit, s Kodály Magyar Rondo-ja kapcsán meg is énekeltették a közönséget. Előadók és hallgatóság együtt dalolta az Erdő,erdő, erdő... kezdetű népdalt, mely Kodály Zoltán említett művét ihlette.  Október 26-án az udvarhelyi közönség számára már ismert Monica Florescu zongoraművész és Makcim Fernandez Samodaiev csellóművész tartott szonátaestet.  A jelenleg Szebenben élő művészházaspár ezúttal Beethoven és Fauré műveivel bűvölte el a közönséget.  A fesztivál záróakkordja a vasárnapi vonószenekari hangverseny volt, melyen a Filharmónia vonószenekarát Kádár István marosvásárhelyi származású hegedűművész (a budapesti Fesztiválzenekar művésze) és Máté Győző szentegyházi születésű brácsaművész   (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólóbrácsása) társaságában hallhatta a közönség.

A nagy létszámú közönséget megmozgató rendezvény megszervezését Hargita Megye Tanácsa támogatta.


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774