Összehangolt turisztikai fejlesztésekre van szükség

Közgyűlést tartott a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás

(0 Szavazat)34 megjelenítés

A térség fejlesztése a legfontosabb célja a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulásnak, melynek Hargita és Kovászna megye tanácsa mellett tagja Csíkkozmás, Tusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád és Torja önkormányzata. A fejlesztési társulás közgyűlését február 23-án, pénteken tartották a csíkszeredai megyeházán. A két megye közt létrejött társulás fő célja a térség fejlesztése, hisz mindkét megye számára fontos turisztikai célpont a Csomád-Bálványos vidéke. Ezen a területen több természetvédelmi övezet található, az infrastruktúra komoly beruházásokat igényel.

 

A találkozón a társulás vezetői és az érintett települések polgármesterei mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke is. A tevékenységi terv és az idei költségvetés megvitatása után az ez évi prioritásokat vázolták: a Szent Anna-tavat és a Mohos-tőzegláp övezeti rendezési tervének (PUZ) lezárása, hidrogeológiai tanulmányt készítése a Szent Anna-tónál, illetve a Tusnád községi halastó jogviszonyának tisztázása és pályázati forrás keresése.

– A turisztikai fejlesztési társulások létrehozásának elsődleges célja a fenntartható turizmus megvalósítása Hargita megyében, annak megőrzése és fejlesztése. Egy olyan turisztikai térség kialakítása ahol a vendégek több napot is eltöltenek, és olyan emlékekkel térnek haza, amelyek jövőre is visszacsalogatják őket és még jó néhány vendéget. Ezért van nagy szükség az összehangolt turisztikai fejlesztésre – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Hargita megye egyik kiemelt turisztikai desztinációja a Csomád–Bálványos, ebben a zónában Csíkkozmás, Tusnád és Tusnádfürdő rendelkezik területekkel, és érdekelt a turisztikai fejlesztésben. A Csomád-Bálványos turizmusfejlesztési társulás fontos célkitűzésének tekinti a vidék turisztikai fejlesztését, népszerűsítését és megóvását. Elsődleges szempont, hogy biztosítsa a vidéken élő, Európa-szerte ritkaságszámba menő növény- és állatvilág megóvását. Úgy vélik, kellő odafigyeléssel és összefogással, jelentős növekedést lehet elérni a térségben úgy, hogy a vidék fejlesztése ne okozzon károkat a védett természeti területen.

 

Becze István megyei tanácsos javaslatot fogalmazott meg, hogy a térségben található mofettákat mérjék fel és ezek hasznosítására készüljön egy hatástanulmány, amelyet pályázati úton külső forrásokat bevonva tudnának megrendelni.

Könyvbemutató a mofettákról

A közgyűlést követően, 14 órától a csíkszeredai megyeháza márványtermében a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás szervezésében mutatták be Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán és Tatár Mária Székelyföldi mofettás könyv – Gyógygázok az egészség szolgálatában című munkáját, a szerzőkkel Oláh-Gál Elvira újságíró beszélgetett.

Incze Réka örömének adott hangot, hogy doktori dolgozatának témája alapjául szolgálhatott a könyv megszületésének.  Tatár Mária szakorvos a kovásznai természetes gyógytényezőkről és a mofetták jótékony hatásáról és veszélyeiről számolt be, míg a csíkszeredai Jánosi Csaba a Hargita megyében lévő mofettákat ismertette. Végül Nagy József, az Aquasic Közösségek Közti Társulás vezetője a gázömlések (mofetták) gyógyászatban és egészségturizmusban történő felhasználásáról beszélt.

Csíkszereda, 2018. február 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774