Összefogással és lemondással lehet elindítani napi buszjáratokat kis falvainkba

Két útvonalra keresnek szállítót

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A Székelykeresztúr–Székelyszenterzsébet–Nagysolymos, illetve Csíkszentdomokos–Balánbánya útvonalra keresnek személyszállítással foglalkozó társaságot. Ennek érdekében a települések lakóinak összefogására lesz szükség, mert szükséges a szállítás biztosítása ahhoz, hogy a kis falvak elnéptelenedését megállítsák, és e települések vonzók legyenek a fiatalok számára is. Ehhez le kell mondani bizonyos dolgokról a közösség érdekében, akár azok, akik most csoportosan a személyautót választják, mondjanak le erről, és váltsanak bérletet a járatokra, fordul felhívással az érintettekhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Hargita Megye Tanácsa a Kisfalu keretprogramján keresztül igyekszik a kis falvakban biztosítani a villany, a víz, valamint az internet-hozzáférést, hogy az ifjúság számára is vonzó környezetet alakítsanak ki. A fent említett települések között pedig a személyszállítást is biztosítani kívánja. A rendszeresen ingázók számára költséghatékonyabb és kényelmesebb lehet a tömegközlekedés, ezenfelül pedig a gyermekek és idősek érdekét szolgálja az, ha minél többen bérletet váltanak, hiszen főként ezeknek a korcsoportoknak lehet veszélyes az alkalmi fuvarozás.

Az elmúlt napokban a sajtó feltárta, hogy Csík térségében többen kereseti lehetőségként saját autóval szállítják az éppen buszra váró utasokat, ezzel ellehetetlenítve azokat a társaságokat, amelyek menetrend szerinti járatokat működtetnek. Felcsíkon akkor lehet több járat, ha az ott élők felelősen kezelik a helyzetet, és nem gazdagítják a feketézőket. Hosszú távú következményei lehetnek a jelenségnek, ha az utasok a buszjáratok helyett az alkalmi fuvarozókat részesítik előnyben, mert a busztársaságok bevételtől esnek el, így nem tudják a járműparkot újítani, majd a későbbiekben akár a járatok is megszűnhetnek.

Borboly Csaba megyeelnök felhívásában azt kéri a lakosságtól, hogy saját érdekében ne részesítse előnyben a tevékenységük után adót nem fizető fuvarozókat, hiszen a járatok megszűnése esetén a gyermekek nem jutnak el iskolába, ugyanakkor ne tegyék ki magukat meghurcolásnak, nem hivatalos fuvarozókkal utazni ugyanis veszélyes, és eljárásokat vonhat maga után.

Hargita Megye Tanácsa kéréssel fordult a fogyasztóvédelemhez és a rendőrséghez, hogy vizsgálják felül a jelenséget.

Csíkszereda, 2016. június 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774