Összefogásban van eredmény és biztató jövő

(0 Szavazat)10 megjelenítés

Lovas falunapot tartottak Etéden október 6-án, a rendezvényen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki, mint elmondta, fontosnak tartotta, hogy a meghívásnak eleget tegyen, és a helyi közösséggel találkozzon. 

A megyeelnök a közösség segítségét kérte a medvekérdés ügyében, hiszen nagyon sok jelzés érkezik a községből a vadkárok miatt. Mint felelevenítette, ez a közösség is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly júniusban Bukarestben elérjék azt, hogy legyen kilövési kvóta a veszélyes egyedekre. Mint mondta, az RMDSZ parlamenti képviselete és az udvarhelyszéki RMDSZ teljes mértékben kiállt az ügy mellett, hogy az emberi életben, a gazdaságban keletkezett kárt meg kell téríteni. A visszajáró veszélyes egyedeket el kell szállítani vagy ki kell lőni, mondta a megyeelnök, de ezt az illetékes vadásztárulásnak kell kérnie a törvény alapján, ez már nem a helyi vagy a megyei önkormányzat hatásköre. Nem elfogadható, hogy már egy éve megvan a rendelet, és a községben még mindig vannak kártevő medvék, tette hozzá. Arra kérte a lakosságot, hogy bíztassák a vadásztársulást, hogy ne féljenek, hiszen joguk van gondoskodni a térség vadgazdálkodásáról. Ma szinte 2-3 kilövési kvótát megkap naponta Hargita megye, ott, ahol a vadásztársulás megteszi a szükséges lépéseket és a közösség melléjük áll, számolt be. Továbbá azt kérte, dokumentálják és jelentsék a károkat, hiszen ezek függvényében döntenek Bukarestben. A megyeelnök hangsúlyozta: kiharcolt jogainkkal kell élni, és ebben a témakörben együtt kell dolgozni.

Gratulált a rendezvény megszervezéséhez, mint fogalmazott, így ősszel, amikor számadás van, jó alkalom a találkozásra, az ügyes-bajos dolgok kibeszélésére.

A folyamatban levő útépítéseknek köszönhetően ez a község Székelyföld közlekedési csomópontja lesz, mondta a megyeelnök, arra kérte a lakosságot, hogy ne adjanak el semmit, bízzanak a község felvirágzásában. A biztató jövő láttán, higgyenek abban, hogy az összefogásnak van eredménye, fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette: 2008 óta szoros együttgondolkodás mentén rengeteg dolgot meg tudtak oldani, ami a fiatalokat is haza tudja vonzani.   

Csíkszereda, 2018. október 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774