Összefogásban lehet építkezni

Példaértékű a csíkcsomortáni vágópont megvalósítása

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Egyedi, példaértékű megvalósítás a csíkcsomortáni vágópont, a létesítmény ötletét magyarországi jó példa segítette. A vágópont nagyban hozzájárul a jó minőségű, ellenőrzött termékek előállításához, ünnepélyes avatását július 26-án, csütörtökön tartották. Az eseményen hazai és magyarországi elöljárók is részt vettek.  

Petres Kálmán, a kisvágóhíd egyik alapítója elmondta, hogy tavaly ősszel egy hajdúnánási látogatás során látták a jó példát, a közösségi gazdálkodás eredményeit. A konkrét elképzelések és ötletek mentén idén januárjában elkezdték a munkálatokat. Önerőből vásároltak sertéseket, amelyeket helyi gazdáknál helyeztek el. Ez abban segíti a gazdákat, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a felvásárlók által diktált alacsony áraknak. De még mindig behatároltak a lehetőségek az értékesítésben, mondta az alapító. Hozzátette: jó állományra alapozva mészárszékot is működtethetnek, ami jó alapként szolgál a jövőre nézve.

Dr. Nagy István magyar agrárminiszter mintaprojektnek nevezte a csomortáni létesítményt, amely kiváló ötleten alapszik. Ez az az út, amely mentén nagy célokat tudnak megfogalmazni és elérni, mondta, a vágópont a jövedelmező gazdálkodás és a megmaradás lehetősége. Az anyaországban is ez a kihívás, amelyet meg kell valósítani, hogy hogyan tudunk összefogással sikereket elérni. A mezőgazdaság mindenhol a versenyképességgel küzd, mondta az agrárminiszter. Hozzátette: jó látni, hogy a tömegtermelés mellett felértékelődnek a háztáji adottságok, amelyek itt Székelyföldön igazán kiválóak. Ez a beruházás mintaprojekt is egyben. Ha sikeresen tudják üzemeltetni, növeli a gazdák versenyképességét, nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni, s ezáltal nőhet a mezőgazdaság vidéki népességmegtartó ereje. S ez itt Székelyföldön különösen fontos szempont, zárta beszédét Nagy István.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, jó példa a vágópont létesítése, amely lehetőséget ad a minőségi termékek előállítására. Gratulált az ötletgazdáknak, mint mondta, a beruházás arra példa, hogy a közösség ereje hogyan képes megvalósítani azokat az értékeket, amelyek minket képviselnek. Ez is egy lehetőség arra, hogy segítsék a fiatalok itthon maradását, tette hozzá Maros Megye Tanácsának elnöke.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságának vezetője a háromszéki gazdák nevében gratulált a megvalósításhoz. Az összefogás a kulcsszó, mondta, ami garantálja a megmaradást. Székelyföldön lehet versenyképes mezőgazdasági tevékenységet végezni, és az előállított termékek megállják helyüket a piacon.

Korodi Attila parlamenti képviselő a termelők és a minisztérium bürokratikus világát hasonlította össze, ahol utóbbi esetében számokban mérik a mezőgazdaságot. Sok munkába tellett a vágópontok törvényi hátterének kidolgozása, és Tánczos Barna szenátorral fontosnak tartják és azon dolgoznak, hogy kidolgozzák a hasonló létesítmények finanszírozási hátterét.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, 2008 óta néhány jó, követendő példa létrejött. Úgy fogalmazott, helyén volt az eszük a csomortániaknak amikor felismerték, hogy összefogásban többet lehet. Az egész falu összefogott, tudták, hogy erre majd lehet építkezni. De helyén volt a szívük is, mert számítottak a magyar-magyar együttműködésre, a baráti kézfogásra. Sokat tanulnak Hajdú-Bihar megyétől, a miniszter jelenléte abban erősíti meg, hogy nyitott ajtókat találnak az elkövetkezőkben is. Ha van összefogás, van lehetőség, fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Végezetül azt mondta, a hasonló megvalósítások segítenek a jövőkép megteremtésében, és lehetőséget biztosítanak a fiataloknak.

Borboly Csaba közösségi oldalán élőben is jelentkezett a helyszínről:https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1689692114411498/

Szólláth Tibor Zoltán, Hajdúnánás polgármestere azt mondta, a közösségi együttműködésnek ahogy múltja volt, van jelene és jövője is. Kifejtette: örül, hogy inspirálni tudták a csomortániakat, hiszen minden gazdaságfejlesztés egyben közösségfejlesztés is. Ennek a közösségnek van ereje, és képes együttműködni, vélekedett. Beszédét azzal zárta, hogy az a közösség, amely tud ünnepelni, annak van jövője, ezért legyen a mai nap egy szép ünnep.

Csíkszereda, 2018. július 27.  


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774