„Összebeszélt” egymással két cég a péktermékek szállítására vonatkozó kiíráson

Gyanús egyezések és fura tévedések a tej-kiflis közbeszerzésben

(0 Szavazat)107 megjelenítés

A tej-kifli program közbeszerzése körüli nehézségek évről évre visszatérő témát szolgáltatnak, mivel számos akadály merül fel, ami részben a rossz törvény számlájára írható, másrészt viszont a közbeszerzésre jelentkező vállalkozások óvásokkal lassítják a közszolgáltatás odaítélésének folyamatát. 

A programot lebonyolító Hargita Megye Tanácsánál a legutóbbi, péktermékek szállítása kapcsán kiírt közbeszerzésnél a bizottság felfigyelt arra, hogy miután tisztázást kért egy kolozsvári és egy tordai cégtől – túl alacsony árat adtak meg, így kérték annak bizonyítását, hogy azon az értéken biztosítani tudják a megfelelő szolgáltatást –, azok válaszukban nem a tőlük kért, hanem a másik cégtől igényelt információkat adták meg, azaz összekeverték egymás válaszát – ez abból derül ki, hogy mindkét cég a másiktól igényelt adatokat közölte, nem azokat, amelyekről tőle a megyei tanács érdeklődött. Mindez pedig arra utal, hogy ezek a vállalkozások nem a követelményeknek megfelelő önálló ajánlatot nyújtottak be. Miután kizárták őket, fellebbeztek az Óvásokat Elbíráló Országos Tanácsnál (CNSC), ám az elutasította kérelmüket, az érintett cégek pedig a rendelkezésükre álló tíz nap alatt nem fellebbeztek.

A fentiekre Borboly Csaba megyeelnök fel is hívta a Versenytanács figyelmét az elmúlt hónapban kelt levelében. Ugyanakkor sérelmezi, hogy miközben a sajtó és ennek nyomán a közvélemény is a program lebonyolításáért felelő megyei tanácsnak rója fel a tej-kifli iskolai program késedelmeit, az intézménynek évente meg kell küzdenie a gáncsoskodókkal, alattomos szándékúakkal a közbeszerzésnél. Ha azon túl vannak, akkor sem ér véget a vesződés: a program lebonyolítása során felmerülő gondokat nem jelzik megfelelőképpen, vagy utólag nem vállalják panaszukat a sérelmezők, így pedig nehéz bizonyítani és fellépni a problémás szolgáltatók ellen. A megyeelnök idén májusban, ellenőrzések kapcsán, szintén szóvá tette, hogy a megyei tanácshoz folyamatosan érkeznek az elmarasztaló vélemények a termékek minősége és szállítása miatt, ám amikor az ellenőrző szervek érkeznek a helyszínre, akkor a panaszok nem hangzanak el, holott a problémákat úgy lehet orvosolni, ha minden illetékes szerv tud róla, és együttesen fellép annak érdekében.

Hargita Megye Tanácsa az ügyben a Versenytanácshoz fordult, amely további dokumentumokat kért. A megyei tanács elküldte a kért adatokat, jelenleg a Versenytanács vizsgálja az esetet.

Csíkszereda, 2015. december 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774