Őrizzük meg értékeinket

Hagyomány, faluképvédelem témában tanácskoztak

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Fenntartható faluképvédelem témában szervezett konferenciát Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület december 19-én, a tanácskozást Madéfalván tartották. A szakemberek és érdeklődők mellett több elöljáró is jelen volt, akik mindannyian egyetértettek a faluképvédelem és az erről szóló párbeszéd fontosságában.

A jelenlevőket házigazdaként Csibi József polgármester köszöntötte, aki méltatta a konferencia témájának időszerűségét, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az önkormányzati képviselők együtt gondolkodjanak a tervezőkkel a pozitív előrelépés érdekében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az igényességre való nevelés és az értékmentés jelentőségét hangsúlyozta, amit gyerekeinknek is meg kell tanítanunk. Meg kell keresni a különböző területek – műemlékvédelem, vidékfejlesztés, építészet, oktatás stb. - egymást erősítő hatását, mondta, a párbeszéd erősítésében és pályázati rendszerén keresztül a pozitív ösztönzésben tud segíteni Hargita Megye Tanácsa. A megyeelnök hiánypótlónak nevezte a Hargita Megyéért Egyesület tevékenységét, amely a megyei tanáccsal közösen részt vállal az értékmentő munkában.

Fülöp Otília, a megyei tanács főépítésze úgy fogalmazott, meg kell látni a „kincseket” a ránk hagyott örökségben. A faluképvédelem terén elvégezték a Hargita megyei települések értékeinek felmérését, ezt követően ezek továbbgondolására van szükség.

A szakmai előadások során Domokos Levente székelykeresztúri restaurátor a Szejkefürdőrre áttelepített Orbán Balázs kapujának felújításáról beszélt. A kapu rengeteg információt és szépséget hordoz, mondta, és a cél, mint minden felújításnál az volt, hogy maximálisan megőrizzenek minden darabot. A szakember hozzátette, legjobban használattal óvható meg minden, legyen szó házról, kapuról stb.

Tövissi Zsolt csíkszeredai építész a Felcsík Kistérségi Tárulás kiadványa mentén mutatta be A falusi ház bővítése című előadást. A kiadványban szereplő tanulmány, elmondása szerint, bebizonyítja, hogy a régi székely ház funkcionalitásában teljesen megfelel a mai kor igényeinek. Azt az értéket, amit a régi hagyomány létrehozott, nem elvetni, hanem integrálni kell, és ehhez van szükség a mentalitásváltásra, fejtette ki a szakember. A székely faluképet kell megvédeni, a természeti adottságokból és az ember által létrehozott értékekből álló kultúrtájat.

Esztány Győző csíkszeredai építész a Pogány-havas Kistérségi Társulás kiadványát mutatta be Csűrjeink újrahasznosítása címmel, amely ötleteket ad a csűrtulajdonosoknak és a hatóságoknak. A hagyományos csűr flexibilis, nyitott tér, mondta a szakember, amely többféle funkcióra átalakítható, a lényeg az, hogy megőrizzük értékes épületeinket és a faluképet. A forma egyszerű, a használta anyagok természetesek, ezeket több évszázados tapasztalatok alapozzák meg, tette hozzá az építész. Kihangsúlyozta: kerülendők a tájidegen divatos megoldások.

Köllő Miklós gyergyószentmiklósi építész a hagyományt úgy határozta meg, mint a lehetőségeink kitapasztalt, okos használata. A hagyományos ellentéte nem a modern, hanem a haszontalan, hangsúlyozta. Az erőforrásaink végesek, mondta, és oda kell figyelni arra, hogy hányan építkeznek a településen kívül, míg a település belül házak állnak üresen. Ezzel alapozta meg azt a kijelentést, miszerint erdélyi értelmiséginek erkölcsi csőd új házat építeni. Azt kell továbbgondolni, ami a miénk, fogalmazott. A hagyomány ésszerűséget jelent és nem pazarlást. Ezt kell szemelőtt tartani, hiszen a mai probléma az, hogy magasabbat, szélesebbet akarunk építeni, lehetőleg olcsón.

A Hargita Megyéért Egyesület Fenntarthatóság-kutatási ösztöndíjprogramja keretében idén három ösztöndíjat ítélt oda a hagyományos építészet témakörében a 2018-2019-es tanévre: Biró Csongornak, Kis Alpár Sándornak és Márton Péternek. A pályázat célja a megyei tanács megrendelésére elkészült modern székely ház tervek kivitelezési szintű kidolgozása PT+DE (műszaki terv kivitelezési részletekkel) a terveket elkészített építészekkel, illetve tervező irodával konzultálva. A konferencián a pályázat kivitelezésének konkrét lépéseit is megbeszélték a jelenlevő pályázók és a szakemberek.

Madéfalva, 2018. december 19.       


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774