Óriási melldaganatot műtöttek ki egy páciens testéből

Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közleménye

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Ritkán előforduló, nagyra növekedett melldaganatot operáltak ki sikeresen egy 44 éves Kovászna megyei páciensből a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. 

Az úgynevezett phyllodes tumor egy ritkán előforduló daganat, a melldaganatok egy százalékát teszi ki. A 44 éves, Kovászna megyei páciens Csíkszeredában, dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvosnál jelentkezett szakorvosi vizsgálatra a bal mellét érintő, nagyra nőtt daganat miatt. A dr. Holló Gergely onkológus szakorvossal végzett konzultáció nyomán a szakemberek a Tru-Cut biopszia eredménye szerint a jóindulatú daganat sürgős eltávolítása mellett döntöttek. A műtét június 11-én zajlott le a csíkszeredai kórházban, a daganatot háromórás beavatkozás során távolította el dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvos és dr. Székely Tamás, Both Éva és Bucur Cristina asszisztensek segítségével. A műtét altatóorvosa dr. Bartha István volt, neki Netedu Angela asszisztált.

Az eltávolított daganat 7900 grammos volt, az 57 kilogrammos páciens testsúlyának több mint tíz százalékát tette ki. A műtét jól sikerült, minimális vérveszteség mellett el tudták távolítani a daganatot, és sikerült lezárni a hozzá futó nagy ereket is. A műtét során ki kellett metszeni a mellizomzat egy részét, de lehetőség szerint helyreállították a daganat által elnyomott mell formáját. A páciens jól van, június 12-én már felkelt, jelenleg a csíkszeredai kórházban lábadozik tovább. A daganatot szövettani vizsgálatra küldték, várják ennek az eredményét.

A phyllodes tumor egy ritka, rövid idő alatt nagyra növekedő melldaganat, a páciens szerint ez a most eltávolított hatalmas daganat hat hónappal ezelőtt kezdett el növekedni. “Rendszeresen el kell végezni a mell önvizsgálatát, és ha valaki elváltozást tapasztal, például csomót tapint vagy a mellbimbó behúzódását, a bőr megvastagodását észleli, akkor minél előbb szakemberhez kell fordulni” – tanácsolta a Hargita Megye Tanácsa fenntartásába tartozó csíkszeredai kórház sebésze.

                                                                              

 Csíkszereda, 2019.06.12 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774