Operatív programmal a román nyelv tanításáért

Az oktatási államtitkárral ismertette a megyei gondokat Borboly Csaba

(0 Szavazat)115 megjelenítés

A nem román ajkú gyermekek románoktatása körüli gondokra hívta fel Ariana Oana Bucur oktatási államtitkár figyelmét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az államtitkár az Európa-napi programsorozatra látogatott Csíkszeredába május 9-én, amelyet a megyei tanács és a prefektusi hivatal szervezett. A megyeelnök elmondta, nem igaz az az országosan elterjedt nézet, hogy a székelyföldi szülők és diákok nem akarnak megtanulni románul, hanem a román ajkúakétól eltérő tartalmú tananyagból kell oktatni a román nyelvet, a mindennapi kommunikációra fektetve a hangsúlyt. Ezért a humánerőforrás-fejlesztési operatív programban (POCU) szeretnék ennek a kérdésnek a rendezését elősegíteni, ugyanakkor a tanerő képzésének reformja során gondolni kell egy olyan tananyag bevezetésére, amely a román nyelv speciális oktatásáról szól, más anyanyelvű diákok számára.

Borboly Csaba a fejkvóta kapcsán felvetette, hogy a kisebbségi oktatást ugyan külön kezelik a törvény szerint, de a gyakorlatban az egy fő utáni finanszírozás az anyanyelvű elemi oktatásban mindössze a szükségletek nyolcvan százalékát fedezi. Lehetőséget jelentenek ugyanakkor az after school programok. Egy másik probléma, hogy a Hargita Megyei Nevelési és Tanácsadási Erőforrás Központ nem kap elég pénzt pályaorientációs tanácsadásra, ismertette a megyei tanács elnöke.

A megyei tanács elnöke az államtitkáron keresztül meghallgatást kért Pavel Năstase oktatási miniszternél a vázolt problémák megbeszélésére, aki, a tervezett programtól eltérően, nem tudott részt venni a csíkszeredai Európa-napon.

 

Mindannyiunknak lépést kell tartani a technológiával

Ariana Oana Bucur Hargita megyei látogatása során részt vett A modern technológia használata az oktatásban című konferencia megnyitóján is, amelyet a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában szerveztek. A rendezvényen megvitatták, hogy milyen kihívásokat jelent az oktatásnak lépést tartani a folyamatosan változó technológiával, valamint arról beszéltek, hogyan lehetne használni a modern technológiát az oktatás fejlesztése érdekében.

Borboly Csaba beszédében javasolta, hogy a modern technológiát alkalmazzák a megyében élő magyar anyanyelvű diákok román nyelv tanulásának megkönnyítésében, létrehozhatnának egy portált erre a célra. Továbbá szorgalmazta, hogy európai programok segítségével támogassák a diákokat, hogy minél több fiatalnak sikerüljön az érettségije, és itthon valósítsa meg terveit. Elmondta, hogy a pályaorientáció terén is vannak hiányosságok, ösztönözni kell a tanulókat, hogy minél többen jelentkezzenek szakiskolába, mert egy jó szakma elsajátítása révén itthon is lehet boldogulni figyelembe véve, milyen szakmákra van igény – jelenleg a megyében az informatika területén is szükség van szakemberre. A megyeelnök biztosította a konferencia résztvevőit, hogy a megyei tanács támogatja az ilyen célú tevékenységeket, az intézménynek jelen pillanatban is több iskolával van együttműködési szerződése.

Az államtitkár szerint a modern technológia segítségével csökkenteni lehetne azon fiatalok számát, akik elhagyják az iskolát, ösztönözni őket tanulmányaik befejezésére és kamatoztatására a munka piacán. Kitért a hátrányos helyzetű és kórházban lévő gyermekek oktatására is, amelyre megoldást keres az oktatási miniszter. Hozzátette, az oktatásban dolgozók feladata, hogy megkönnyítsék a tanulást, nyitottaknak és naprakészeknek kell lenniük.

A konferenciát Görbe Péter főtanfelügyelő nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a modern technológia használatát úgy kell megtanítani a diákoknak, hogy azt az iskolák számára előnyösen használják. Továbbá az eseményen részt vett Burus-Siklódi Botond megyei tanácsos, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, aki felvetette a kérdést, hogy a modern technológiának megfelelőek-e az itteni iskolák, és ha nem, akkor milyen módszerekkel lehet változtatni. A tanácsos úgy véli, a hozzáálláson, a felkészültségen és az oktatási módszereken szükséges módosítani.

A résztvevőket Andrei Jean-Adrian prefektus is köszöntötte, elmondta, az oktatás célja a kultúra közvetítése és az életre való felkészítése, amihez elengedhetetlen a modern technológia használata.

 

Nem elég a kisegítő személyzet létszáma a Manó Tanodában

Az államtitkár figyelmébe ajánlották a Csíkszeredában működő Manó Tanodát, az egyetlen olyan óvodát a környéken, amely hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik. A látogatás során Demeter Zsuzsa, az intézmény vezetője beszámolt arról, hogy a Caritas korábbi támogatásának megszűnése miatt nincs elég kisegítő személy, aki vigyázzon a gyermekekre, nem tudják fedezni több személy alkalmazását, pedig párhuzamosan minimum két felügyelőre lenne szükség a tevékenységek alatt. Ariana Oana Bucur javasolta, hogy egyeztessenek Görbe Péter főtanfelügyelővel, kérjék, hozzanak át állásokat a tanodába. Hozzátette, normatív változásokra lenne szükség, de az hosszabb folyamat.

A megbeszélésen részt vett Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester, Orbán Zsolt városi tanácsos, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, valamint Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője. Elekes Zoltán azzal a kéréssel fordult az államtitkárhoz, hogy hozzanak rendeletet- vagy törvénymódosítást arra vonatkozóan, hogy azok a hátrányos helyzetű diákok, akik távolabb élnek az iskolától, lakhassanak az igazgatóság által működtetett elhelyezőközpontokban az oktatás ideje alatt, mivel jelenleg a speciális iskolákban tanuló gyermekek számára nincsen bentlakás. A központokban jelen pillanatban csak azok a diákok tartózkodhatnak, akiknek a családi helyzete nem megfelelő, ezért módosításra lenne szükség. A megfogalmazott problémákkal kapcsolatos kérésüket írásban is átadták az államtitkárnak a látogatás során.

Csíkszereda, 2017. május 9.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774