Öntözőrendszer kialakításával biztosítanák a termelés hatékonyságát Alcsíkon

Csíkkozmáson tanácskoztak az érdekeltek, szakemberek és elöljárók 

(0 Szavazat)79 megjelenítés

A klímaváltozás, de a száraz és esős időszakok váltakozása miatt is időszerű és nem idegen az öntözés kérdése Alcsíkon is, erre állítanának fel egy rendszert, hogy a vizet minél hatékonyabban felhasználják. Erről tanácskoztak polgármesterek, termelők, az Alcsík Kistérségi Társulás, Hargita Megye Tanácsának képviselői, illetve a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara és a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének munkatársai Csíkkozmáson október 15-én. 

Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója köszöntötte a jelenlevőket, és ismertette, hogy az öntézés kérdésében Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte a beszélgetést. Úgy vélik, ki kell mozdítani a jelenlegi helyzetet, el kellene készíteni az előtanulmányt és kihasználni a pályázati lehetőségeket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában elmondta: a klímaváltozásnak köszönhetően látszik a vízhiány a növénytermesztésben és az állattenyésztésben. Fogynak a vizek, ezért meg kell oldani a minél hatékonyabb felhasználásukat. Az öntőzés megoldása túlságosan költséges egy-egy településnek, ezért szükséges a térségben gondolkodás, az összefogás, egy szövetkezeti forma létrehozása. A dokumentáció elkészítését, a kivitelezést az önkormányzatok, a közbirtokosságok, a vállalkozók, a termelők és az állattartók is kell segítsék lehetőségeikhez mérten.
Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa ismertette a pályázati lehetőségeket. Mint mondta, a kiírások folyamatosan változnak, de a prioritások a víz minél hatékonyabb felhasználása és a minél kisebb energia felhasználása az öntözéshez. Pályázni szövetkezetek vagy termelői csoportosulások tudnak.

Jelen volt Kassay Gábor a Total Proiect cég részéről, amely már korábban végzett számítást az előtanulmányhoz. A szakember három lehetőséget vázolt fel az öntözési infrastruktúrához, az egyik a tározók kialakítása, a másik az Oltból nyerni a vizet, a harmadik pedig ezek kombinációja: helyi tározókból és az Oltból öntözni.

Kis Miklós Zsolt, a magyar Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a nap folyamán több fórumon is találkozott a Hargita megyeiekkel, így a csíkkozmási találkozón is megosztotta a jelenlevőkkel tapasztalatait és a magyarországi példákat. Mint kifejtette, mindenképp versenyelőny, ha valaki öntözött területeken tud gazdálkodni. Tanulni kell egymástól, mondta, illetve nagyon fontosnak nevezte az alapos tervezést: hol van a vízforrás, hol van szükség a vízre és hogy lehet a vizet az adott helyre eljuttatni. A rövid távon anyagi megterheléssel járó beruházás hosszú távon mindenképp megtérül, vélekedett az államtitkár.

A jelenlevő elöljárók és termelők jónak nevezték az ötletet és támogatják azt, hiszen öntözéssel nő a mezőgazdasági termelés és az állattenyésztés hatékonysága. Alcsíkon egy több lépcsős rendszert kellene kialakítani, hogy árvízvédelmi tevékenységeket is ellásson, vélekedtek. Mint elhangzott, falugyűlésen ismertetik az elképzelést a gazdákkal, hogy felmérjék az igényt a beruházás megvalósítására.    

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője is egyetértett azzal, hogy árvízvédelmi szempontokra kell felépíteni a koncepciót.

Füstös József csibai pisztrángtartó az öntözési rendszer turizmusra kifejtett pozitív hatásáról beszélt, hiszen kiválóan hasznosítható például a haltenyésztésben.

Becze István megyei tanácsos annak a fontosságát hansúlyozta, hogy dolgozzák ki az öntözőrendszer alapkoncepcióját.

El kell készíteni az előtanulmányt, és falufórumokon tájékoztatni a gazdákat az elképzelésről, összegezték a találkozó résztvevői.

Csíkszereda, 2015. október 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774