Online követhető a hókotró járművek mozgása

Mindenki számára elérhető az interaktív térkép

(0 Szavazat)342 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa saját nyomkövetőkkel (GPS) szerelte fel a téli karbantartással megbízott cégek járműveit, annak érdekében, hogy bárki követhesse és ellenőrizhesse a járművek mozgását az erre a célra kialakított online felületen – erről tartott sajtótájékoztatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barabás Csaba kabinetvezető február 15-én, csütörtök délben a megyeházán.

Az online felület Hargita Megye Tanácsa honlapján (http://hargitamegye.ro/) az Útviszonyok menüpont alatt érhető el, vagy a megyei tanács utakkal kapcsolatos aloldalán (http://hargitamegye.ro/utak.html) a Hótalanítási térkép menüpontra kattintva. (http://hargitamegye.ro:8090/saswidget/harta.html)

– Közel ezer kilométernyi megyei utunk van, amit se tizenhét se huszonhét kolléga sem tudna azonnal felügyelni, minden apró részletét folyamatosan felügyelni, főleg hétvégén. Ilyen szempontból nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság bevonásával figyeljünk oda. A visszacsatolásnak egyik eszköze kíván lenni ez a platform is – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök. A GPS nyomkövetőket 42 hótoló járműbe és 17 traktorba szerelték be, amelyek mind rajta vannak az interaktív térképen.

A térképen a piros jelzés azt jelenti, hogy az adott jármű motorja le van állva, a kék színű jelzés a mozgásban lévő járműveket jelzi. Azt szeretnénk elérni, hogy járhatóak maradjanak továbbra is az útjaink és ne kelljen egyetlen utat se lezárni, ebben számítunk a megye lakosainak aktív részvételére is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A feladatkövetés, a pályáztatás, a beruházások online rendszerén keresztül, a lakosság számára átláthatóan mutatjuk be a tevékenységet és nekifogtunk, hogy a különböző platformokat, hozzuk össze, hogy minden mindennel tudjon kommunikálni, és ez által Hargita megye lesz az első intelligens megye az országban – fogalmazott a jövőbeni tervekkel kapcsolatban a megyeelnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismételten arra kéri a megye lakosságát, ha rendellenességet tapasztalnak és a cégek nem megfelelően végzik a karbantartást, azt jelezzék. Amennyiben bizonyítani tudják, hogy mulasztás történt, azokat az eseteket a megyei tanács nem fizeti ki.

– Kevés pénzből kell a hótalanítást megoldjuk, 10 százalék a számunkra rendelkezésre álló pénz egy kilométer megyei út takarítására viszonyítva az országos útnak. Míg ők például egy kilométert 10 lejből tudnak takarítani, a mi anyagi lehetőségünk mindössze 1 lej. A lakosság bevonásával, a polgármesterek közreműködésével lehetett erre a rendszerre rásegíteni, és továbbra is kérjük a segítséget, hisz az utak nem a megyei tanács útjai, hanem Hargita megye útjai, mindannyiunk útjai és fontos, hogy mindenki biztonságosan tudjon közlekedni – emelte ki Borboly Csaba.

Barabás Csaba kabinetigazgató, az online platformok fejlesztője elmondta, tovább bővítik a felületet, hogy legyen a lakosságnak lehetősége beírni az észlelt rendellenességeket és akár fotót is beküldeni/feltölteni, hogy tudják az illetékes kollégák az esetet kivizsgálni és dokumentálni.

A lakosság a dispeceratdrumuri@judetulharghita.ro e-mail címre vagy a 0266 207 774 diszpécser telefonszámra jelentheti a rendellenességeket. Ugyanakkor a cégek térségi felelőseit is lehet értesíteni, ha rendellenességet észlelnek. A térségi felelősök telefonszámai az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/NumereTelefoaneResponsabiliLoturi_2017-2018.pdf

A beérkezett panaszokat iktatják és bekerül a panaszfüzetbe. Minden panaszt a térségi felelősök ellenőriznek és jegyzőkönyvet készítenek. A megyei tanács illetékes kollégái folyamatosan ellenőrzik az útviszonyokat.

Korábbi közleményünkben írtunk részletesen a téli karbantartással kapcsolatos kötelezettségekről a cégek és a megyei tanács részéről (http://bit.ly/2nRmXat).

Csíkszereda, 2018. február 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774