Online igényelhetnek pénzt beruházásokra az önkormányzatok a megyei tanácstól

Itthon. Család. Jövő – oda utalnak több pénzt, ahol nagyobb szükség van rá

(0 Szavazat)61 megjelenítés

A lakosság is véleményezheti azokat az igényléseket, amelyeket a helyi önkormányzatok online űrlap kitöltésével fogalmaznak meg Hargita Megye Tanácsának. A kérelmek arról szólnak, hogy idén milyen beruházásokra szeretnének támogatást kapni a települések. Az űrlapok tartalmát a megyei tanácsánál figyelembe veszik a 2017. évi megyei költségvetés tervezésekor. A cél ezzel az online rendszerrel az átláthatóság és a bürokrácia csökkentése.

– Hargita Megye Tanácsa is eljárhatna az évi költségvetés elosztásakor úgy, ahogyan más megyékben szoktak, ahol lakosságszám alapján, egy táblázatban elosztják a Pénzügyminisztériumtól kapott összeget a települések között, de szerintem ez nem jó megoldás, ezért immár kilenc éve úgymond pályáztatjuk a helyi önkormányzatokat, felmérve és figyelembe véve az igényeket. Olyan beruházások részfinanszírozásában vállalunk szerepet, amelyek a munkahelyteremtést, a fiatalok itthon maradását, a kistelepülések elnéptelenedésének megállítását célozzák, az Itthon. Család. Jövő szlogen jegyében – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 21-i, keddi sajtótájékoztatóján, amelyet Barabás Csaba kabinetvezetővel együtt tartott a helyi önkormányzatok számára létrehozott online igénylési rendszerről.

A megyei tanács elnöke elmondta, hogy nem áll rendelkezésre annyi pénz, amennyi igénylés beérkezett, ezért is önmérsékletre intette a polgármestereket kérve, ne űzzenek sportot a kívánságaik felsorolásából, hanem reális, megvalósítható elképzelésekkel jöjjenek. Mint megjegyezte, van olyan település, amely akkora értéket jelölt meg szükségletként, hogy az meghaladja a megye költségvetését. Hangsúlyozta: kiemelt figyelmet szentelnek azoknak a lakosoknak, akik hátrányos helyzetű vidéken élnek, példaként említette, hogy kétezres agglomeráció alatt nem lehet pályázni az EU-nál víz- és csatornarendszer kiépítésére.

– Ahol nincs gazdasági kapacitás, ott is élnek emberek, a csinódi lakosoknak is ugyanolyan jogaik vannak, mint a gazdaságilag sokkal fejlettebb településeken élőknek – jegyezte meg.

A megyeelnök egyúttal felhívással fordul a különféle területeken működő szervezetekhez, hogy pályázzanak tűzoltó felszerelésre, nagyobb tárgyi eszközökre, kis vágóhídra, fúvós hangszerre, valamint olyan beruházásokra, amelyeket kalákában meg lehet valósítani. Borboly Csaba az üzenetének a célba juttatásához a sajtó segítségét kérte.

Mint elhangzott, az önkormányzatok február 23-án, csütörtökön déli 12 óráig tölthetik fel igényléseiket. Az űrlap az investitii.hargitamegye.ro honlapon érhető el, és a megyeelnök a Facebookon konzultációt indított a témában: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/782036645295119/

Barabás Csaba kabinetigazgató ismertette az igénylés feltöltésének folyamatát bemutatva egy útmutató kisfilmet, amely elérhető a Youtube videomegosztón (https://youtu.be/711CWT6HkQM). Hangsúlyozta, hogy a program ingyenes volt, nem került a megyei tanács pénzébe. Rámutatott, hogy míg korábban iratcsomók beküldésével igényeltek pénzt az önkormányzatok, és a lakosság csak a végeredményt látta, az idén bevezetett online módszerrel papírt és rengeteg időt spórolnak meg, ráadásul így átláthatóbb a rendszer, és mindenki által követhető. A feltöltött kérelmek automatikusan a megyei tanács iktatójába kerülnek, és felkerülnek a Google-térképre, amelyen akár street view-vel is tanulmányozhatják a tervezett beruházás környezetét, sőt kötelező fényképet is feltölteni. Barabás Csaba ismertette az eddigi tapasztalatokat, melyek szerint egyik önkormányzatnál sem okozott különösebb gondot az űrlap kitöltése.

Csíkszereda, 2017. február 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774