Speciális öltözetet kaptak az oroszhegyi és székelyszentkirályi önkéntes tűzoltók

Hargita megye: kísérleti szerep az együttműködés megerősítésében

(0 Szavazat)149 megjelenítés

Különleges, a község életében fontos eseménnyel kötötték össze a szeptember 27-én, szombaton tartott székelyszentkirályi falunapokat: új tűzoltó-felszereléseket kaptak Oroszhegy község önkéntes tűzoltó egyesületei. A Hargita Megye Tanácsa által kiírt pályázaton az oroszhegyi egység 35, míg a székelyszentkirályi csapat 20 teljes tűzoltóöltözetet kapott. A megyei tanács pályázatán mintegy 15 000 lejt nyert a két önkéntes tűzoltó egyesület, emellett egyenként 1800 lej volt az önrészük, míg a helyi önkormányzat 6000 lejjel támogatta az egységeket. 

Az ünnepélyes átadón a helyi elöljárók és a tűzoltók mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy az önkéntes tűzoltók tevékenysége mennyire jelentős a közösségek életben, illetve milyen módon lehetne a hivatásosok és az önkéntesek munkájának összehangolásával jobb eredményeket elérni. 
– Nagy szükség van az önkéntes tűzoltók munkájára, hiszen önállóan, saját idejüket és energiájukat feláldozva dolgoznak, így csökkentve szinte felére a hivatásos tűzoltókra nehezedő terhet, ugyanakkor növelve munkájuk hatékonyságát is. Eljött az ideje annak, hogy az önkéntes tűzoltók munkáját végre elismerjék és még gördülékenyebb legyen együttműködésük a közpénzből fizetett hivatásosokkal. Ezen kell dolgoznunk a jövőben: legyen az összhang minél egyértelműbb. Ugyanakkor a központi kormányzatnak is fel kell ismernie, hogy akár Hargita megye is lehetne kísérleti megye, ahol kipróbálhatnánk, hogy az önkéntesek és hivatásosok eredményesebb közreműködése révén hatékonyabban fel lehet lépni a vészhelyzetek esetén. Vállalom, hogy ennek érdekében felvesszük a kapcsolatot Raed Arafattal, a Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) alapítójával is – jelentette ki a megyei tanács elnöke az ünnepélyes átadón.  
Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek munkáját a helyi sikeres összefogás bizonyítékaként értékelte.
– Oroszhegy községnek három tűzoltó egyesülete is van: az oroszhegyi, a székelyszentkirályi és az ülkei. Ez azt jelenti, hogy községben jóval több, mint 100 lelkes önkéntes siet a bajbajutottak segítségére. Büszkén mondhatom, hogy csapataink sikerrel helyt álltak több tűzesetnél, valamint idén nyáron a Farkaslakát ért árvízkatasztrófakor kilenc pompával segítettük szivattyúzni a vizet. Tűzoltóink odaadásukról nemcsak a vészhelyzetek esetén tesznek tanúbizonyságot, hanem a megelőzésben, a tudatosításban is oroszlánrészt vállalnak. Ők azok ugyanis, akik az iskolában a gyermekeknek elmondják, hogy mi a teendő vészhelyzetekben, illetve folyamatosan gyakorlatokat végeznek. Oroszhegyen az összetartás, a közösségi szellem az önkéntesek, a helyi tulajdonosi egyesületek, valamint az önkormányzat hathatós támogatása révén valósul meg – mondta a polgármester a tűoltószemlén.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 28.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774