Mélyebb párbeszédre van szükség a hivatásos és önkéntes tűzoltók között

Felszerelést vásároltak a csíkmadarasi lánglovagok a megyei tanács támogatásával

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Új tűzoltó felszereléseket vásárolhatott Hargita Megye Tanácsa támogatásával a Csíkmadarasi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ennek tagjai az eszközöket – oxigénpalackot, fejlámpákat, rádió adó-vevő készülékeket – szeptember 9-én, kedden vették át Borboly Csaba megyeelnöktől a madarasi polgármesteri hivatalban, Bíró László polgármester, Péter Dávid alpolgármester, helyi tanácsosok jelenlétében.

A megyei tanács pályázati programjából 14 400 lejt nyertek a lánglovagok. A polgármester méltatta tevékenységüket, és elmondta, sikerült egy állandó központot létrehozni számukra a hivatal melléképületében. Az önkormányzatnál alkalmazni kellene egy személyt, aki az önkéntesek munkáját követi, összehangolja, valamint erre a célra egy rendszer felállítását javasolta a községvezető. Ennek költségei meghaladják az önkormányzat erejét, a közbirtokosság viszont segíthet, mondta.

Bálint Lajos Lóránt, a 17 tagú egyesület vezetője elmondta, hogy a reakcióidejük 7 perc, a csíkszeredai tűzoltók viszont 15 perc alatt érnek Madarasra baj esetén, tehát fontos az önkéntesek tevékenysége, hiszen életek múlhatnak azon a 8 perc különbségen.

A megyei tanács elnöke elmondta, hogy sikerült a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) több mint hétmillió euró értékű uniós pályázattal eszközöket vásárolni, és jó lenne, ha a Hargita megyében tevékenykedő önkénteseknek is jutna legalább ekkora összeg, mert akkor vészhelyzetben a csíkszeredai egységnek talán ki se kellene mennie a megyeközpontból, hiszen a megye szinte mindegyik településén vannak önkéntes tűzoltók. Borboly Csaba arra kérte a jelenlévőket, hogy együtt találjanak olyan támogatási lehetőségeket, amelyekkel tovább fejleszthetők a tűzoltó-egyesületek, és nemcsak felszerelésről van szó, hanem képzésekről, tapasztalatcserékről. Mint elhangzott, szorosabb együttműködés szükséges a hivatásos tűzoltókkal, erre az önkéntesek nyitottak, sőt támogatást várnak, hiszen nagyban segíthetik egymás munkáját.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774