Október 13-a a Székelykapuk Napja

A rendezvény Kovács Piroskának is emléket állít

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Több év megszakítás után, idén ismét megszervezték a Székelykapuk Napját a Hargita Megyéért Egyesület kezdeményezésére, Hargita Megye Tanácsa, Máréfalva Község Önkormányzata, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és a máréfalvi Nyírő József Általános Iskolával partnerségben. Az október 13-án Máréfalván megtartott rendezvény a szakmai tanácskozás mellett emléket is állít az Europa Nostra-díjas Kovács Piroska máréfalvi kapumentőnek. A jelenlevők Székelyszentléleken is megemlékeztek a székely kapuk őrzőjéről, koszorúztak és gyertyát gyújtottak azon a helyszínen, ahol Piroska néni egy évvel ezelőtt elhunyt. Az eseményt a VIII. Székelyföld Napok keretében tartották meg.

A rendezvénysorozat a máréfalvi Balázs Imre Képtárban kezdődött, ahol házigazdaként Kovács Imre polgármester köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében Kovács Piroska nénire emlékezett, akire, mint mondta, büszke az egész közösség, és felelősséggel tartoznak azért, hogy szellemi hagyatékát tovább vigyék.

A székely kapuk is elődeink értékmutatásának példái, amelyet követnünk kell, mondta beszédében Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A térségenként változó székely kapuk nem csupán hagyományos értéket képviselnek, hanem ma is ékes díszei a székely portáknak, amelyek az ott élők szokásiról és életviteléről mesélnek, fogalmazta meg a megyei tanács alelnöke. Beszédében kitért Kovács Piroska értékmentő munkájára, amelyet felkarolt a megyei tanács, majd a jogi akadályok miatt ezt a munkát a Hargita Megyéért Egyesület vette át, amelynek egyik alapító tagja a megyei tanács. Bíró Barna Botond azt mondta, fontos, hogy nemcsak beszélünk az értékmentésről, hanem azt tettek is követik, ebben a munkában további kitartást kívánt mindenkinek.

Szallós Kis Judit, a Kőlik egyesület elnöke az indulást és az értékmentő munka kezdeteit elevenítette fel, Kovács Piroska szakmai munkáját méltatta dr. Bereczki Kinga, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese. Pozsony Ferenc elnök a Kriza János Néprajzi Társaság partnerségéről biztosította a jelenlevőket a szakmai munkában.

A Gyergyó térségi kapukról dr. Szőcs Levente néprajzkutató, a megyei program csíki kapuiról Süveg Éva, Hargita Megye Tanácsa főépítészi hivatalának munkatársa tartott előadást.

Időszerűvé vált egy módszertan kidolgozása a kapuk felújítására, amely elvi kérdésekre is választ ad, mondta Mihály Ferenc restaurátor. A szakma össze kell fogjon ennek kidolgozásában, mondta, amelynek a törvénykezéshez is alkalmazkodnia kell. Fontos kérdések, hogy a felújításkor a kaput mikori állapotába állítjuk vissza, illetve hogy hogyan rekonstruáljuk és azt hogyan jelöljük a kapun. Kényes kérdés a felületi kezelés, fejtette ki a szakember, ehhez természetes anyagokat kell használni, amelyeknek van rugalmasságuk, magyarázta, erre megfelelő a méhviasz. A kapukat folyamatosan portalanítani és kezelni kell, a vízpergető hatás elérésére törekedni, hiszen a fa legnagyobb ellensége az UV-sugárzás és a víz. Terítékre került a festés kérdése is, amelynek kapcsán a restaurátor az újrafestés helyett a retusálást javasolta. A kidolgozott módszertant majd a hatóságokkal is engedélyeztetni kellene, mondta Mihály Ferenc, ennek a kézikönyvnek az elfogadása nagyban megkönnyítené a papírmunkát is, tette hozzá.

A Hargita Megyéért Egyesület programjával párhuzamosan a Kőlik egyesület programja is zajlott, illetve a Nyírő József Általános Iskolában vetélkedőt tartottak a székely kapuk ismeretéről.

A konferencia résztvevői és az iskola diákjai közösen emlékeztek meg Kovács Piroska néniről a máréfalvi temetőben.

Csíkszereda, 2017. október 14.  


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774