Ókori zarándokútvonalak nyomában

Tapasztalatcserén vettek részt a Mária Út képviselői az osztrák-szlovén határon

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Augusztus 26. és 27-én a Mária út képviselői, Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, és Imre Krisztina, Hargita Megye Tanácsának munkatársa, az osztrák-szlovén határon található Karawanken Geopark vendégei voltak. A két napos látogatással elkezdődött a Ruritage projekt azon szakasza, amelyben a partnerek az egymás látogatásának alkalmával tanult jó példák segítségével valósíthatják meg az otthon kitűzött céljaikat.

A kiutazás első napján a geopark egyik legismertebb helyszínét, a Petzen-hegység (szlovén nyelven Peca) egy részét mászták meg, ahol többek között megfigyelhették a tájékoztató táblák többnyelvűségét és a természet tisztaságát. A felvonónak és az igényesen kijelzett turistaösvényeknek köszönhetően, könnyedén bebarangolhatja bárki a már említett vidéket, tegye azt gyalogosan vagy kerékpárral. A télen síparadicsomként működő övezet rendkívül kedvelt és felkapott része a vidéknek, évente több ezer ember látogat el ide, hiszen a téli hónapok mellett a környéken található tavak sok hűsölni vágyónak kínálnak menedéket a meleg, nyári napokban. A nap második részében a Hargita megyei küldöttség meglátogatta a Karawanken Global Geopark információs irodáját, amely a Bad Eisenkappel nevű helységben található. Itt találkoztak Gerard Hartmannal, a geopark menedzserével, aki bemutatta, hogyan is hozták létre a múzeumként is működő központjukat és, hogy milyen tevékenységekkel igyekeznek minél több turistát a környékre csalogatni. A csapat a Wildensteiner-vízesés megtekintésével zárta a napot.

A tapasztalatcsere második napján a helyi küldöttség, Antonia Weissenbacher és Dr. Darja Komar vezetésével a Globasnitz településhez tartozó Hemmaberg-hegyen található zarándokútat járta végig. A túra alatt kiderült, hogy a Hemma zarándokút 24 karinthiai települést fed le, továbbá ide tartozik számos szlovén önkormányzat is. A Hemmaberg-hegy Globasnitz községben egy állomást fed le a Hemma zarándokút mentén, és Európa egyik legrégebbi zarándokhelye, mely tényt a hegyen található öt templomból álló korai keresztény egyházi komplexum ásatásai támasztanak alá. A közel 650 km-es zarándokút 1500 éves múltra tekint vissza, szlávok és osztrogótok alapították. Az elmúlt években azonban feledésbe merültek a Hemma-út keresztény gyökerei, sokan a helyiek közül sem ismerik a múltját, vagy nem is hallottak róla.

A Local Rural Heritage Hub (Helyi Vidéki Örökség Központ) megtekintése után az Obir-cseppkőbarlang szépségeit fedezhették fel a romániai csapat tagjai. A barlangokra 1870-ben bukkantak rá olyan bányászok, akik ólmot és cinket bányásztak a területen. A barlangok 1078 m tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, csodálatos panorámával. Ez az egyedülálló barlangvilág 200 millió éves geológiai történelemmel büszkélkedhet, 800 méter hosszú földalatti kalandparkkal, amelyben ritka, élő cseppkövek vannak.

A szakmai út közös elmélkedéssel zárult, ahol a hargitai képviselet Gerhard Visotschnig, Neuhaus alpolgármesterével és Peter Hutter, Globasnitz önkormányzati képviselőjével közösen elmélkedtek arról, miként lehetne újra ismertté tenni a Hemma zarándokutat, milyen eszközökkel lehetne ezt megvalósítani, illetve, hogy mindez milyen hatással lenne a régióra és a helyiekre.

A látogatások októberben folytatódnak, amikor is a Geopark munkatársai érkeznek Csíkszeredába, hogy részt vegyenek a Mária Út-konferencián, megnézzék a zarándokútvonal Hargita megyei szakaszait és a vidék látványosságait.

A Horizon2020 EU pályázati program keretében támogatást nyert Ruritage elnevezésű projektben azonosított jó gyakorlatot, a Mária Utat, példaképként sorolták be a projektpartnerek közé, melyben Romániát Hargita Megye Tanácsa és a Pro Educatione Egyesület - Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózati Egyesület közösen képviseli.

A RURITAGE projekt az Európai Bizottság Horizon2020 programja keretében nyert finanszírozást, 4 év alatt, 2018. június – 2022. május közötti időszakban kerül kivitelezésre. A főpályázó a Bolognai Egyetem és 38 partnere van, ebből 14 Európai Uniós ország, továbbá Izland, Norvégia, Törökország és 1 Dél-Amerikai ország (Kolumbia). A RURITAGE célja új vidéki fellendítést elősegítő minták felállítása, amelyek által a vidéki térségeket fenntartható fejlesztési minta laboratóriummá alakítanák, ezek egyedi kulturális és természeti örökségi potenciáljuk kiemelése által. Ennek érdekében a RURITAGE azonosított 6 (SIA) Szisztematikus Innovációs Területet (zarándokturizmus; fenntartható helyi termékek előállítása; migráció; művészetek és fesztiválok; települések felzárkózása; integrált tájgazdálkodás), amelyek az örökséget potenciálként kezelik, ami a gazdaság húzóerejét, a vidéki térségek társadalmi és környezeti fejlesztését szolgálja.
A projekt 13 szerep modellt azonosított, olyan jó gyakorlatokként, amelyeket elemeznek, tanulmányoznak és 6 kiválasztott esettanulmány formájában sokszorosítanak. Ezekre a tanulmányokra épülnek az örökség alapú regenerációs stratégiák a fent említett hat területen. Az említett tevékenységek kivitelezése érdekében minden “Role Model” (szerep modell) és “Replicator” (továbbadó) partner kialakítja a “Local Rural Heritage Hub – RHH” (Helyi Vidéki Örökség Központokat), mint innovációs helyszíneket a helyi érintettek és civil társadalom bevonásával. A “Replicator” (továbbadó) partnerek esetében az RHH központok élő laboratóriumok formájában működnek, ahol a regenerációs stratégiákat közösen készítik és gyakorlatba ültetik, a “Role Model” (szerep modell) partnerek megerősítik a kulturális és természeti örökségüket.
#Ruritage #UNIBO #GeoparkKarawanken #ViaMariae #HCC #ProEdu

Csíkszereda, 2019. szeptember 2.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774