Nyolcadik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi Lovas Ünnepet

Ismét a lovakról szól szeptember egyik hétvégéje Gyergyószentmiklóson

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Az idei Székelyföldi Lovas Ünnepen is több mint 300 fellépő lesz, több mint 50 kikapcsolódásra alkalmas programpontban – jelentették be az augusztus 12-én tartott gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón a szervezők. Mint ismeretes, a Gyergyói Lovas Napokat tavaly Székelyföldi Lovas Ünnepnek keresztelték át, és mintegy tízezer ember fordult meg a kétnapos rendezvényen. 

Ebben az évben szeptember 12–13-án, immár nyolcadik alkalommal szervezik meg, szintén a gyergyószentmiklósi lovaspályán. Lesz lovasíjászat, díjugratás, lószemle, munkalovak és szekeresek versenye, fogathajtás, polgármesterek csatája, lovas erőpróbák, vicces vetélkedők, a hagyományos Pál Ágnes-kupa, kurul dobosok, Hamza Viktória szabad idomítás, lovas ügyességi verseny, lovas terápia. Részt vesznek a magyarországi Szent György-lovagok, továbbá gyerekprogramokkal is várják a családokat, és a malackergető verseny sem marad el a két nap alatt. Fellép a Hóvirág néptáncegyüttes és a ditrói fúvószenekar, a Benedek&Mayer Duó, a Vaskertes iskola fiatal művészei, népdalénekesek. A szombati nap estéjén a  Full Screen együttes élő koncertjén szórakozhat a közönség. A szervezők a Krigel Sport Klub, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ. A belépés, mint mindig, most is ingyenes.

A sajtótájékoztatót Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub elnöke, a szervezésben részt vevő felesége, Bajkó Ildikó, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tartotta a Krigel székhelyén. Borboly Csaba gratulált Bajkó Tibornak és csapatának, és kijelentette: a rendezvény sikerére, bővülésére való tekintettel időszerűnek tartja, hogy a megyei tanács növelje az eddig erre a célra elkülönített összeget – amely idén is, tavaly is 32 ezer lej volt –; ehhez kérni fogja kollégái támogatását. Az elöljáró, akárcsak tavaly, ezúttal is Székelyföld legnagyobb kalákájaként jellemezte azt az összefogást, amely a rendezvényt övezi, és ebben az évben különösen nehéznek tartja a szervezést, mivel egyes támogatók „nehéz helyzetbe kerültek”.

– A Székely Vágta mellett ez a másik olyan nagy lovas esemény, amely Székelyföld hírnevét öregbíti az országhatáron túl is. Nagyon jónak tartom azt, hogy egyre több ilyen esemény van régiónkban, ami azt jelenti, hogy a lovak szeretete, a róluk való gondoskodás jelentős a térségünkben, és egyre inkább hasznosítják nemcsak a turizmusban, hiszen nálunk is működik például a lovas terápia, ami a korai fejlesztésben jelent nagy lehetőséget – fogalmazott a megyeelnök. – Az Iskola másként programban már bevett dologgá vált a lovas farmok meglátogatása, a lovaglás. Az iskolai tornaórákat időnként meg lehetne szervezni egy-egy lovardában is, így nemcsak a tehetősebb szülők gyerekeinek nyílna lehetőségük a lovaglás élményének megtapasztalására.

Borboly Csaba szerint amellett, hogy színes, változatos programot kínál a Székelyföldi Lovas Ünnep, segít abban, hogy a gyerekeket a szülők elvigyék a televízió vagy a számítógép elől.

Bajkó Tibor kiemelte, hogy a gyergyói rendezvény székelyföldivé terebélyesedésében már tavaly is segített Kovászna Megye Tanácsa, idén pedig Maros megyét is bevonták. Igazi négyes fogat munkájának nevezte a szervezést, e „fogat” tagjai a versenyzők, a támogatók, a szervezők és nem utolsósorban a nézők. A Krigel elnöke köszönetét fejezte ki a támogatóknak, és elmondta, hogy további szponzorokat keresnek.

– Az előző években minden alkalommal 200 körüli volt a támogatók száma. Jelen pillanatig már 150 támogatóval tárgyaltunk, és lesznek további tárgyalások, a rendezvény költségvetése 100 000 lej körüli. Sok támogatást természetben kapunk, például takarmány formájában – közölte.
Felhívta a figyelmet a 6–14 év közötti gyerekek számára meghirdetett versíró és rajzpályázatra, amelynek célja a lovak és a lovas világ bemutatása úgy, ahogy a gyerekek látják. A pályamunkák beküldésének határideje: 2015. szeptember 7.,  délután  16 óra (hétfő).
További információ a rendezvényről a www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep oldalon található.

 

Csíkszereda, 2015. augusztus 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774